Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krossa bilrutor - rädda hundar

Krossa rutan och rädda hjälplösa hundar instängda i varma bilar!

Det rådet ger Svenska Kennelklubben som betecknar glaskrossningen som nödvärn.

Det kan tyckas drastiskt, men enligt Kennelklubben har man lagen på sin sida om man rycker ut och räddar en hund eller ett annat djur genom att krossa en bilruta. Eller ett spädbarn. Förutsättningen för att få gå till räddningsattack är dock att man först kontaktar polisen och även har ett vittne som kan konstatera samma sak, att det är akut fara för liv. - Då kan man hävda nödvärn, man kan ju inte låta djuret eller människan dö, och man har gjort vad man har kunnat, säger Hans Rosenberg, pr-ansvarig vid Svenska Kennelklubben.

Förstår inte

 Trots varningar varje år förstår många hundägare inte hur hundar lider i sommarvarma bilar när de lämnas av hussar och mattar som ska göra "några snabba ärenden". Inte alla småbarnsföräldrar heller. Tidigare i veckan ingrep kunder och anställda vid ett varuhus i Malmö, där en baby lämnats inlåst i över en halvtimme i stekande värme. En anställd lyckades få in en arm genom en fönsterruta, öppna dörren, och få ut barnet. Temperaturen stiger väldigt fort i en bil under den rådande värmen. Även om bilen står i skugga med nedvevade rutor och öppen baklucka blir det snabbt alldeles för varmt och kvavt. Hundar svettas dessutom inte genom huden på samma sätt som människor. De svettas bara genom tassar och mun och är därför mycket känsligare.

Chocktillstånd

 Hundarna flåsar allt häftigare i takt med att temperaturen stiger. Redan efter en kort stund blir de stressade och kan drabbas av cirkulationskollaps där inre organ slutar att fungera. De hamnar i chocktillstånd och kan dö. Att någon ska agera i onödan med att krossa fönster, orsaka skador och släppa ut farliga hundar menar Hans Rosenberg är en försvinnande liten risk. - Vi ser inte det som problemet. Problemet är att människor låter hundar sitta i bilar. Man måste kunna göra en insats. Och en så pass medtagen hund gör knappast något. Skadefrågan på bilar kan dessutom väga lätt mot det åtal djurägaren riskerar för djurplågeri.

FAKTA

Tips för hunden i sommarhettan:
Inga långpromenader eller stressande aktiviteter för hunden under dagtid när det är som varmast.
Förlägg dagens längsta rastningar till tidiga morgnar och sena kvällar.
Kyl hunden genom att låta den bada.
En egen liten uppblåsbar barnpool kan passa perfekt för att doppa tassar och blöta pälsen.
Till och med tassdopp i hinkar och muggar med vatten ger kyleffekt.
Blöta handdukar kan placeras över hunden för snabb nedkylning.
Om hunden är med på resa, låt den inte behöva trängas med familjens packning längst bak i bilen.
Trånga utrymmen blir varma.
Låt hunden vila under de varmaste timmarna mitt på dagen.
Hunden har en inbyggd känsla för att hålla siesta och spara sina krafter tills det blir lite svalare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.