Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kroppsvisitering införs på högskoleprovet

Karin Bergdahl fick maxpoängen 2.0 när hon gjorde högskoleprovet.
Vid höstens högskoleprov gillrades en fälla för att avslöja fuskare. Foto: Jean-Marc Loos

Det blir tuffare tag för att ertappa fuskare på högskoleprovet framöver. Fler provvakter kommer att finnas på plats – och enligt ett förslag ska kroppsvisitering införas.

Redan på lördagen ska det vara svårare att mygla.

– Vi avslöjar inga detaljer i förväg när det gäller upplägget på provet, säger Åke Lernefalk på Universitet- och högskolerådet till SVT.

Vid höstens högskoleprov gillrades en fälla för att avslöja fuskare. Genom att använda fyra olika varianter av den sista delen av högskoleprovet samt att låta tre orter få olika versioner kunde 51 fuskare ertappas. De polisanmäldes och stängdes av i två år från provet.

Förutom att använda sig av fler vakter på proven vill Universitet- och högskolerådet (UHR) införa kroppsvisitering liknande de som finns på flygplatser. En lagändring krävs och UHR har skickat ett förslag till regeringen.

Vill införa visitering

– Förslaget ligger i beredning på regeringskansliet, säger Jens Peterson, pressekreterare på Utbildningsdepartementet, till SVT.

På lördagen genomförs högskoleprovet på 120 orter i landet. 76 707 personer planerar att skriva provet.

 

TESTA HÄR: Kan du orden från provet 2016?

Svarsformulär från hösten 2015.

 

För att få börja på en högskole- eller universitetsutbildning måste du ha läst och blivit godkänd i de ämnen som efterfrågas. Du konkurrerar sedan om platserna med andra och huruvida du kommer in eller inte beror på hur höga betyg du har – eller hur det gick på högskoleprovet.

Minst en tredjedel av platserna i grundutbildningarna är nämligen vikta åt dem som gjort högskoleprovet – och även här är det bästa resultatet som trumfar.

Så ökar du dina chanser på högskoleprovet

Provet ökar dina chanser att komma in på drömutbildningen. Karin Bergdahl, 18, var 17 år när hon fick maxpoängen 2,0 hemma i Umeå. Tack vare resultatet har hon kommit in på civilingenjörsutbildningen och flyttat till Lund.

Hon förberedde sig väl inför högskoleprovet.

– Om man gör flera prov får man in tänket efter tag, så blir man mindre stressad, tipsar Karin Bergdahl, 18, Expressens läsare.

– Jag gjorde några gamla prov för att se vilken typ av frågor det är. Då visste jag vad som tog lång tid, vad jag tyckte var svårt och vad jag behövde mer tid på.

Tänk på att hålla jämn energinivå

Eftersom provet tar hela dagen är det viktigt att hålla en jämn energinivå.

– Jag såg till att ha med mig något litet att äta, något äpple eller så, i varje paus så att man håller uppe blodsockret, och så dricka vatten, säger hon.

Åke Lernefalk är pressansvarig på Universitets- och högskolerådet. Han berättar att de flesta som gör provet får bäst resultat på andra försöket.

– Första gången du gör det är du lite oförberedd, kanske missar på tiden och är ovan i situationen. Andra gången toppar du generellt, då peakar du. Gör du det tre eller fyra gånger är det mer ovanligt att man höjer, säger Åke Lernefalk.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!