Thereses hus där kroppen hittades. Foto: Micke Gustafsson/Foto-Mike / FOTO-MIKEThereses hus där kroppen hittades. Foto: Micke Gustafsson/Foto-Mike / FOTO-MIKE
Thereses hus där kroppen hittades.  Foto: Micke Gustafsson/Foto-Mike / FOTO-MIKE
Therese Palmkvist är försvunnen. Foto: PrivatTherese Palmkvist är försvunnen. Foto: Privat
Therese Palmkvist är försvunnen.  Foto: Privat
En man i 30-årsåldern är anhållen i sin frånvaro. Foto: PolisenEn man i 30-årsåldern är anhållen i sin frånvaro. Foto: Polisen
En man i 30-årsåldern är anhållen i sin frånvaro.  Foto: Polisen

Kroppen låg dold i försvunna Thereses hus

Publicerad

Kroppen som misstänks vara försvunna Therese Palmkvist, 31, låg dold i hennes källare. Enligt Aftonbladet var kroppen inrullad i en matta.

En man som Therese kände jagas nu som mordmisstänkt. Han är i 30-årsåldern – och dömd för att ha yxhotat poliser.

En bekant blev för en tid sedan kontaktad av yxmannen, som ville säga hej då.

– Sedan åkte han utomlands.

Den 13 mars anmäldes Therese Palmkvist försvunnen av anhöriga. Men hon kan ha varit borta längre än så, enligt DT. Polisen vet med säkerhet att hon var vid liv någon eller några dagar före julafton. Vad som hänt sedan är en gåta.

Kriminaltekniker besökte Therese hus i utkanten av Långshyttan förra veckan. Då hittades ingen kropp och brottsrubriceringen var fortfarande människorov.

På måndagen stod det klart att en kropp – som misstänks vara Therese – har hittats i huset. Enligt Aftonbladet låg kroppen inrullad i en matta i källaren.

Stefan Dangardt, presstalesman vid polisen i Dalarna, säger till Expressen:

– Det är kanske konstigt att de inte hittade någon kropp, men då hade vi inte tillgång till någon kriminalsökhund. Den fick vi tillgång till först i går. När den släpptes in i huset så hittades kroppen, som var dold.

Therese Palmkvist.Foto: Privat

Bekant: Sa hej då – lämnade landet

Polisen vill inte kommentera uppgifterna om att kroppen var inrullad i en matta, eller exakt var i fastigheten som kroppen hittades.

Men en granne säger till Expressen att polisen gjort fynd i källaren. Grannen säger också att en man sågs hämta post från huset för ungefär en månad sedan.

En man är anhållen i sin frånvaro.

– Vi jobbar framför allt med spaning för att hitta den här personen, säger Stefan Dangardt.

Enligt Expressens uppgifter är det en man i 30-årsåldern, som kände Therese.

En bekant säger att han för ungefär en månad sedan blev kontaktad av den jagade mannen – som ville säga hej då.

Yxan den misstänkte mannen hotade polisen med.Foto: Polisen

– Sedan åkte han utomlands. Men jag vet inte var han är nu.

Yxmannens bekanta säger sig inte vara förvånad över mordmisstankarna.

– Han är kapabel att göra något sådant här.

"Lugn – är bara en yxa"

För ett år sedan åtalades han för grov misshandel sedan han misstänktes ha slagit en ung kvinna i huvudet med en yxa. Han frikändes, men dömdes i samma mål för snatteri, olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Vid ett annat tillfälle, när mannen skulle hämtas till förhör, gömde han sig på en vind och hotade två poliser. Även denna gång använde han yxa, enligt förundersökningen. En av de hotade poliserna berättar i förhör att hon kände obehag och funderade på att ringa nationella insatsstyrkan.

– Går härifrån, annars kommer jag att hugga er med yxa, skrek mannen enligt en av poliserna.

Han ska också ha sagt:

– Lugn, det är bara en yxa.

Kroppen ska obduceras

Kammaråklagare Kristofer Magnusson leder utredningen efter det misstänkta mordet utanför Långshyttan. Han bekräftar att kroppen hittades i Thereses hem.

– Kroppen har förts till rättsmedicinalverket där det kommer att ske obduktion samt vidtas andra åtgärder för att identifiera kroppen. Vi kan inte ännu säga vem det är, men fyndet har gjorts i kvinnans bostad – och hon är anmäld försvunnen, så det är klart att det finns en misstanke från polisens sida om att det kan vara hon.

Åklagaren vill inte gå in på hur länge kroppen kan ha legat i huset.

– Men efter att kriminalteknikerna gjorde sin undersökning i förra veckan har bostaden varit avspärrad. Så det finns ingen misstanke om att kroppen ska ha förts dit efter den undersökningen. Den har funnits där redan då – men den har inte hittats förrän nu.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag