Efter att Madelene hittades död i ett skogsparti längs med E4 fördes kroppen till en militärbyggnad i närheten. Foto: Janne Åkesson/SwepixEfter att Madelene hittades död i ett skogsparti längs med E4 fördes kroppen till en militärbyggnad i närheten. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Efter att Madelene hittades död i ett skogsparti längs med E4 fördes kroppen till en militärbyggnad i närheten. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Att kroppen inte fördes till obduktion är ett ovanligt beslut. Foto: Janne Åkesson/SwepixAtt kroppen inte fördes till obduktion är ett ovanligt beslut. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Att kroppen inte fördes till obduktion är ett ovanligt beslut. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Ett av fynden som hittades av polisen var en skottkärra. Foto: Janne Åkesson/SwepixEtt av fynden som hittades av polisen var en skottkärra. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Ett av fynden som hittades av polisen var en skottkärra. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Madelene sågs senast i livet den 6 november förra året. Foto: PrivatMadelene sågs senast i livet den 6 november förra året. Foto: Privat
Madelene sågs senast i livet den 6 november förra året. Foto: Privat

Kroppen flyttades
till militärbyggnad

Publicerad

Efter att Madelene, 29, hittades död i ett skogsparti längs med E4 fördes hennes kropp till en före detta militärbyggnad i Norrtälje.

Där arbetade minst sju tekniker med kroppen – i uppemot tre timmar, enligt uppgifter till Expressen.

– Jag kan inte gå in närmare på det nu, säger kammaråklagare Katarina Lenter.

29-åriga Madelene sågs senast i livet den 6 november förra året.

Sedan dess har hon varit försvunnen – och först i måndags hittades hon i samband med en stor polisinsats i ett skogsparti längs med E4 i Upplands Väsby.

Då krävdes det att polisen tog in extern hjälp för att kunna transportera bort kroppen. Bland annat användes en grävmaskin och en fyrhjuling.

I stället för att transportera kroppen till rättsmedicin för analys och obduktion fattades ett ovanligt beslut:

– Teknikerna beslutade att den skulle föras till en före detta militärbyggnad i Norrtälje, säger en person med insyn i utredningen till Expressen.

Där lastades kroppen av och minst sju tekniker arbetade på platsen.

– Teknikerna höll på ett bra tag, i säkert tre timmar, berättar en uppgiftslämnare.

När teknikernas arbete var klart skickades en polititransport som körde kroppen från den nedlagda militärhangaren, vidare till rättsmedicin.

Fyndet: En skottkärra

Först fem dagar senare, på fredagen, lyckades man identifiera kroppen och polisen konstaterade att det var Madelene, 29, som hittats.

Kammaråklagare Katarina Lenter leder förundersökningen. På lördagseftermiddagen ville hon inte berätta varför man befann sig vid ett före detta militärt område med Madelenes kropp:

– Jag kan inte kommentera det, jag är ledsen, jag kan inte det. Jag kan inte gå in närmare på det nu.

Expressen erfar också att polisen under veckan har gjort ett intressant fynd som undersökts. Det rör sig om en skottkärra som hittades på andra sidan motorvägen vid fyndplatsen, i södergående riktning längs med E4.

Nu arbetar polisen, med förundersökningsledaren Katarina Lenter i spetsen, efter misstanken att Madelene blivit mördad – men på lördagseftermiddagen fanns ingen misstänkt i fallet, enligt åklagarmyndigheten pressjour.

Fanns misstanke om grovt kvinnofridsbrott

Vid tidpunkten för Madelenes försvinnande fanns en pågående förundersökning där en man delgivits misstanke för grovt kvinnofridsbrott.

Då företräddes Madelene av målsägandebiträdet Mathilda Blom. När Madelene nu hittats mördad vill hon inte uttala sig om den tidigare förundersökningen.

– Jag kan inte uttala mig överhuvudtaget.

Är du målsägandebiträde åt familjen i mordutredningen?

– Det kan jag inte säga något om.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag