Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kronprinsparets besked – efter skandalerna på danska lyxskolan

Den mångsidiga danska kronprinsessan är omåttligt populär.
Det är många som har åsikter om var prinsessan Josephine, prinsessan Isabella, prins Vincent och prins Christian ska gå i skolan.
Foto: PHILIP DAVALI / EPA / TT

De danska kungligheternas favoritskola Herlufsholm har skakats av avslöjanden om våld, sexuella kränkningar och mobbning.

Många har undrat om kronprinsparet kan låta prins Christian gå kvar i skolan – och om prinsessan Isabella verkligen ska börjar där i höst?

Nu kommer svaret. 

I dokumentären ”Herlufsholms hemmeligheder”, som nyligen visats i danska TV2, talar 50 elever på lyxskolan ut om omfattande våld, övergrepp och mobbning.

Skolan har tidigare lite lättsamt beskrivits som en lyxskola med uniformer, Harry Potter-liknande tävlingar och ett eget språk. Men efter TV2-granskningen har den varit kraftigt ifrågasatt. 

I vittnesmålen från skolan finns flera uppgifter om sexuella kränkningar. En före detta elev berättar om hur det kunde gå till i sovsalarna.

– Det var 13-14 andra pojkar på plats. En yngre pojke fick två fingrar upptryckta i stjärten. Han gjorde allt han kunde för att varas tyst. Tyvärr var det mer en normal företeelse än något som var chockerande, säger han i dokumentären.

In i stormen har även det danska kungahuset dragits. Prins Nikolai tog studenten här och nu är tronföljaren prins Christian en av eleverna. Till hösten är tanken att prinsessan Isabella ska börja på skolan. 

Kronprinsessan Mary och kronprins Frederik har följt avslöjandena om Herlufsholm.
Foto: SHUTTERSTOCK
Prinsessan Isabella ska börja på skolan i höst.
Foto: PPE/SIPA

”Inga förändringar”

Christian och Isabellas föräldrar, kronprinsparet Frederik och Mary, reagerade på dokumentären. 

– Som föräldrar förväntar vi oss att skolan säkrar en kultur där alla är trygga och känner sig som en del av gemenskapen. Vi kommer framöver att följa de förändringar som är uppenbart nödvändiga, sa de i ett gemensamt uttalande. 

Men många danskar krävde att de skulle ta prins Christian ur skolan och inte låta Isabella kliva in genom dörrarna i höst. Nu verkar det som om kronprinsparet tagit ett beslut. 

– Som det ser ut nu, är det inga förändringar när det gäller de kungliga barnens skolgång, säger kungahusets kommunikationschef Lene Balleby till Ekstrabladet

Søren Jakobsen, som har skrivit flera böcker om det danska kungahuset, menar att det här har varit en problematisk fråga för kronprinsparet. Flera av Frederik och Marys vänner har barn på skolan. Många av dem har också gått där som barn.

– Om de tar ut prins Christian från Herlufsholm skulle det vara en ovänlig signal till stora delar av sin vänkrets. En av de värsta saker man kan säga i de kretsarna är att någon är en dålig förälder, har Sören Jakobsen tidigare sagt.

Mer kungligt:
Prins Louis lackar ur totalt på mamma Kate

Lillprinsens trotsiga beteende under drottningen Elizabeths 70-årsjubileum.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.