Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronprinsessans oro: ”Hanterar våra hav som det vore vårt avlopp”

Prins Daniel och Kronprinsessan Victoria har tillbringat två och en halv dag i Jordanien och lika lång tid i Libanon. Här på svenska residenset i Beirut.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan under sitt tal på konferensen Lebanin Multi-Stakeholder SDG Forum.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel vid Döda havet i Jordanien.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

LIBANON. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har de senaste dagarna varit på besök i Jordanien och Libanon.

Bland annat har de besökt ett palestinskt flyktingläger nära Jordaniens huvudstad Amman, och under torsdagen talade kronprinsessan på en konferens om de globala hållbarhetsmålen.

– Vi hanterar och utnyttjar jordens resurser som att det är oändliga men de är inte oändliga, de är ändliga. Och vi hanterar våra hav som om det vore vårt avlopp, säger hon till Expressen. 

I fem dagar har kronprinsesseparet tillsammans med Sveriges barn,– äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) vistats i Jordanien och Libanon.

Efter att ha inlett resan i Jordanien reste man under onsdagen vidare till Libanon.

På plats i landet besökte sällskapet flyktinglägret Borj El-Brajneh i Beirut, där tre flickor iklädda svenska blå-gula traditionella dräkter välkomnade kronprinsessan och prins Daniel med ”Du gamla du fria”.


LÄS MER: Kronprinsessan Victorias tårar efter barnens gest


Kronprinsessparet har även hunnit med att bland annat besöka platsen vid Jordanfloden, som ska vara ”Jesu dopplats”, och den Skandinaviska skogen – som kung Carl Gustaf fick som gåva vid ett statsbesök för närmare 30 år sedan. 

Flickorna i blå-gula dräkter i Beirut gjorde starkt intryck på kronprinsessan Victoria.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kronprinsessan: ”Svårt att summera alla känslor”

När Expressen träffar kronprinsessan i landet delar hon med sig av sina intryck från resan:

– Det är väldigt svårt att summera alla känslor. Men också hur oerhört viktigt det har varit att få komma på plats och få se och prata med de människor som de facto berörs av situationen i hela regionen. Men det är svårt att beskriva och det är ju så enormt komplext. Det är någonting som man verkligen tar med sig. 


LÄS MER: Victoria doppade handen i vattnet vid Jesu dopplats


Kronprinsessan Victoria har sedan länge engagerat sig i klimatfrågor. På torsdagen var hon en av huvudtalarna på konferensen Lebanon Multi-Stakeholder SDG Forum, som behandlade FN:s globala mål och Libanons arbete med målen.

Kronprinsessan tillsammans med Libanons premiärminister Saad Hariri vid konferensen i Beirut.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Pratade om sitt engagemang för Östersjön

I sitt tal pratade kronprinsessan om situationen i Östersjön.

– Det var ett sådant forum där vi pratade om de globala utvecklingsmålen och för mig som ambassadör för de här målen så var det väldigt viktigt att belysa bland annat mål nummer 14, som är livet i haven. Men också att man har de här utmaningarna här också, vi har alla de utmaningarna. 

Enligt kronprinsessan görs i nuläget inte tillräckligt för att rädda haven:

– Nej, det gör det inte. Det finns många goda krafter, men vi kämpar inte tillräckligt och jag tror inte vi har begripit heller hur komplext det är, att det är mer bråttom än vi kanske tror och vad vi vill se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.