Kronprinsessan Victorias dräpande ord till Arnault

Krisen i Svenska Akademien: Detta har hänt.
Jean-Claude Arnault.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Victoria.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Victoria.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

”Jag trodde att det var min pappa”.

Så ska kronprinsessan Victoria ha sagt till Jean-Claude Arnault när hon vände sig om efter att han enligt vittnesuppgifter tagit henne på rumpan.

Detta enligt en ny bok om Svenska Akademien.

– Det var en suverän avfärdande replik. Han dröp i väg bara. Han var förödmjukad, säger akademiledamoten Kjell Espmark, som bevittnade händelsen.

I april 2018, när krisen inom Svenska Akademien var inne i sitt mest akuta skede, avslöjade Svenska Dagbladet uppgifter om att kulturprofilen Jean-Claude Arnault ska ha tagit kronprinsessan Victoria på rumpan.

Händelsen, som inte preciserades i tid i SvD:s artikel, ska ha inträffat i Villa Bergsgården på Djurgården i Stockholm.

Tidningen hänvisade till ”tre källor, nära och i Akademien”, men det har inte blivit offentligt vilka de är.

Espmark och Wästberg vittnen

Men enligt den nya boken ”Svenska Akademien: Makten, kvinnorna och pengarna” ska akademiledamöterna Kjell Espmark och Per Wästberg ha berättat om incidenten med Arnault och kronprinsessan under Svenska Akademiens sammankomst den 23 november 2017, två dagar efter Dagens Nyheters avslöjande om kulturprofilen:

”Per Wästberg och Kjell Espmark räcker upp sina händer. De berättar om den händelse vid den årliga middagen på Djurgården efter högtidssammankomsten där de sett Arnault ta på kronprinsessans rumpa.”

Kjell Espmark bekräftar för Expressen att han bevittnade händelsen.

– Vi stod tre stycken och talade med kronprinsessan. Det var jag, min fru Monica och en tredje kvinna, säger Kjell Espmark.

Även Per Wästberg säger att han såg Arnault lägga handen på kronprinsessans rumpa, och han tror att han och Kjell Espmark berättade om detta vid Akademiens sammankomst den 23 november 2017.

– Det kan nog stämma, säger han.

Olika uppgifter om Arnaults reaktion

Texten i boken fortsätter:

”De var särskilt upprörda över att Jean-Claude Arnault varit stolt över att hon när hon vände sig om sagt: ’Jag trodde att det var min pappa’”.

Kjell Espmark bekräftar för Expressen att detta var kronprinsessans replik.

– Hon vände sig om och sade: ”Å, jag trodde det var pappa”.

Däremot avfärdar han bestämt att Arnaults reaktion skulle ha varit att han blev stolt.

– Det var en suverän avfärdande replik. Han dröp i väg bara. Han var förödmjukad, säger Kjell Espmark till Expressen.

Kjell Espmark tillägger att han inte får kommentera den nya boken.

– I samband med att den här boken ställdes ut så ålades vi, var och en, att inte kommentera. Det är Akademien som har bestämt att vi ska hålla mun.

Per Wästberg känner inte igen kronprinsessans replik.

– Det där tror jag mer får stå för Kjell Espmark. Just det hörde jag inte, säger han till Expressen.

Hovet kommenterar inte

Hovets presschef Margareta Thorgren avböjer att kommentera uppgifterna om incidenten på Villa bergsgården och kronprinsessans replik.

– Jag kan inte kommentera citat ur en bok som jag inte har läst än, säger hon.

Jean-Claude Arnault, som avtjänar ett fängelsestraff för våldtäkt, har tidigare sagt att han är oskyldig till alla de fall av sexuella trakasserier och övergrepp som han anklagats för.

Expressen har haft kontakt med Arnaults försvarsadvokat Björn Hurtig, som meddelar att han inte kan uttala sig för Arnaults del i frågan om vad som hände i Villa Bergsgården.

Boken ”Svenska Akademien: Makten, kvinnorna och pengarna” är skriven av de prisbelönta SVT-journalisterna Christian Catomeris och Knut Kainz Rognerud och utgiven på Polaris förlag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.