Kronprinsessan Victoria är tillbaka efter semestern. Foto: Pontus Lundahl/TTKronprinsessan Victoria är tillbaka efter semestern. Foto: Pontus Lundahl/TT
Kronprinsessan Victoria är tillbaka efter semestern. Foto: Pontus Lundahl/TT
Victoria deltar i konferensen ”Baltic Sea Future”. Foto: Pontus Lundahl/TTVictoria deltar i konferensen ”Baltic Sea Future”. Foto: Pontus Lundahl/TT
Victoria deltar i konferensen ”Baltic Sea Future”.  Foto: Pontus Lundahl/TT

Kronprinsessan Victoria gör comeback

Publicerad

Efter sex veckors USA-semester är Victoria tillbaka på jobbet.

Hon inledde veckan med att invigningstala på konferensen ”Baltic Sea Future”.

– När det kommer till Östersjöns framtid finns ingen tid att förlora, sa kronprinsessan Victoria i ett tal.

Här är kronprinsessan Victoria tillbaka på jobbet.

För ungefär en vecka sedan kom Victoria och familjen hem från sex veckors semester i Florida.

På måndagen gjorde hon sitt första uppdrag efter semestern, vilket var att delta i konferensen ”Baltic Sea Future” på Stockholmässan i Älvsjö som handlar om Österjöns framtid. Det är en av kronprinsessan Victorias hjärtefrågor, vilket märktes i det tal hon höll för att inviga konferensen.

– I dag är människan ett hot mot havet genom att fylla det med plast vilket förgiftar fisken och kväver havsbottnarna, sa hon i sitt invigningstal.

Läste dikt av prins Oscar

Hon tog upp en dikt som skrevs 1858 av prins Oscar, namne med Victorias son, och senare kung Oscar.

– Han var min pappas farfars farfar. Dikten hette ”Österjön”. Jag skulle vilja läsa första versen, sa kronprinsessan och läste sedan dikten:

Konferensen Victoria deltar i handlar om Österjöns framtid.Foto: Pontus Lundahl/TT

"Du blånande hav, som mångtusende år

Mot Skandiens klippor har slagit,

Som brutit din boja var gryende vår

Och frigjord i fjärran har dragit;

Dig ägnas min sång, ty jag längtar dit ut,

När böljorna slå emot skären.”

"Låt oss ta vårt ansvar"

Kronprinsessan sa senare att temat i dikten är att havet är ett hot mot människan – men att situationen nu är den omvända. Hon manade till att vi måste värna Östersjön mer än vad vi gör i dag.

– När det kommer till Östersjöns framtid finns det ingen tid att förlora, sa hon i sitt tal och fortsatte:

– Så låt oss ta vårt ansvar genom att börja agera.

"Det finns ingen tid att förlora", sa kronprinsessan Victoria.Foto: Pontus Lundahl/TT

Kronprinsessan Victoria är ambassadör för FN:s globala hållbarhetsmål. Hon har i sin roll valt att fokusera på problem som berör vatten- och hälsofrågor.

– I många generationer har vi varit beroende av havet – för vår försörjning och för vår överlevnad. Nu beror havets överlevnad på oss, sa hon i sitt tal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.