Kronprinsessan Victoria är gravid

På bilder från Sverigemiddagen på slottet syns gravida kronprinsessan Victoria.
Foto: Maja Suslin/Tt
Foto: Maja Suslin/Tt
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel anländer till fredagskvällens Sverigemiddag på Stockholms slott. I bakgrunden står prinsessan Sofia.
Foto: Maja Suslin/Tt
Kungahusets Instagram.
På Facebook...
... och på kungahuset.se.
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel.
Foto: Anders Ylander
1 / 8

Kronprinsessan Victoria är gravid i tredje månaden och väntas föda sitt andra barn i mars.

Graviditetsbeskedet offentliggjordes på fredagskvällen efter att kronprinsessparet själva valt att gå ut med nyheten - på Instagram.

– Vi är naturligtvis jätteglada, hälsar kungen och drottning Silvia via hovets informationschef Margareta Thorgren

Kronprinsessan Victoria kommer att bli mamma igen i mars. På fredagskvällen valde hovet att själva offentliggöra graviditeten.

– Kronprinsessan är gravid i tredje månaden och det är en lättnad att få meddela den här stora och lyckliga nyheten. Kronprinsessan mår mycket bra och är lycklig över att vänta sitt andra barn, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Hela familjen var informerad om graviditeten före fredagen och det är nu en enad kungafamilj som med glädje väntar på att få tillökning. Bland annat ser prinsessan Estelle fram emot att bli storasyster.

– Vi är naturligtvis väldigt glada, hälsar kungen och drottning Silvia via Margareta Thorgren.

Också i Ockelbo, i prins Daniels hemtrakter, har babylyckan börjat sprida sig.

– Vi är jätteglada, säger prins Daniels mamma Ewa Westling.

Det var strax efter klockan 18 på fredagskvällen som nyheten anlände i form av en uppdatering på kungahusets officiella Instagramkonto tillsammans med ett familjeporträtt med kronprinsessan, prins Daniel och prinsessan Estelle.

Kronprinsessparet valde Instagram

Foto: Pelle T Nilsson
Foto: Pelle T Nilsson
Foto: Pelle T Nilsson

"Deras Kungliga Högheter Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel har den stora glädjen att meddela att de väntar sitt andra barn.

Födseln beräknas till mars 2016.

Under hösten 2015 förväntas inga större förändringar i Kronprinsessparets program."

Att man valde att offentligöra nyheten på sociala medier var något som kronprinsessparet själva hade fattat beslut om.

– Vi är en informationsavdelning som tänker nytt och i det här fallet så var det ett val som kronprinsessparet stod bakom, säger Margareta Thorgren.

En graviditet kan vara svår att dölja, och att kronprinsessparet nu själva går ut och berättar var för att man ville undvika spekulationer i medierna.

– Det är en lättnad för kronprinsessan att kunna berätta om den här glada nyheten nu, inför en stor händelse som den här middagen, säger Margareta Thorgren.


LÄS OCKSÅ: Victoria gravid – se hennes snygga gravidstil


Hovexpert Sten Hedman menar att det är ett glädjande besked om hovet nu valt att dela med sig av.

– Det är fantastiskt glädjande och efterlängtat. Vi har väl gått och väntat i rätt så många år så detta känns verkligen skönt, säger han.

Hovexperten anade babylyckan

Han träffade kronprinsessan Victoria senast för några veckor sedan i samband med att Sveriges radio firade 90-årsjubileum. Redan då anade han den kungliga graviditeten.

– Det har lyst om Victoria på något sätt den sista tiden. Hon såg så mammig ut redan då så jag anade och hoppades att det var något på gång, säger han.

Hovet räknar med att kronprinsessan Victoria kommer att kunna fullfölja sitt sedan tidigare fullspäckade arbetsprogram under hösten.

De två kommande veckorna blir särskilt intensiva - med en workshop med en professor Tina Seelig från amerikanska Stanford University på måndag följt av en resa till Göteborg på torsdagen där kronprinsessparet ska besöka Astra Zeneca.

Därefter är det riksmötets öppnande 15 september.

I slutet av oktober väntar dessutom en lång utlandsresa till Peru Och Colombia. Med på resan - vars syfte är att stärka handelsrelationerna och det kulturella utbytet mellan länderna och Sverige - följer också infrastrukturminister Anna Johansson.

Resan, som Expressen skrivit om tidigare, inleds i Peru och kommer att avslutas i Colombia. Under besöket uppmärksammas svenska lösningar inom bland annat transport-, hälso- och sjukvårdssektorerna, skriver hovet i ett pressmeddelande.


LÄS OCKSÅ: Silvia om sommaren med sina barnbarn

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.