På bilder från Sverigemiddagen på slottet syns gravida kronprinsessan Victoria. Foto: Maja Suslin/TtPå bilder från Sverigemiddagen på slottet syns gravida kronprinsessan Victoria. Foto: Maja Suslin/Tt
På bilder från Sverigemiddagen på slottet syns gravida kronprinsessan Victoria. Foto: Maja Suslin/Tt
Foto: Maja Suslin/TtFoto: Maja Suslin/Tt
 Foto: Maja Suslin/Tt
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel anländer till fredagskvällens Sverigemiddag på Stockholms slott. I bakgrunden står prinsessan Sofia. Foto: Maja Suslin/TtKronprinsessan Victoria och prins Daniel anländer till fredagskvällens Sverigemiddag på Stockholms slott. I bakgrunden står prinsessan Sofia. Foto: Maja Suslin/Tt

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel anländer till fredagskvällens Sverigemiddag på Stockholms slott. I bakgrunden står prinsessan Sofia.

 Foto: Maja Suslin/Tt
Kungahusets Instagram.Kungahusets Instagram.

Kungahusets Instagram.

På Facebook...På Facebook...

På Facebook...

... och på kungahuset.se.... och på kungahuset.se.

... och på kungahuset.se.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Foto: Anders YlanderKronprinsessan Victoria och prins Daniel. Foto: Anders Ylander
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel.  Foto: Anders Ylander

Kronprinsessan Victoria är gravid

Publicerad

Kronprinsessan Victoria är gravid i tredje månaden och väntas föda sitt andra barn i mars.

Graviditetsbeskedet offentliggjordes på fredagskvällen efter att kronprinsessparet själva valt att gå ut med nyheten - på Instagram.

– Vi är naturligtvis jätteglada, hälsar kungen och drottning Silvia via hovets informationschef Margareta Thorgren

Kronprinsessan Victoria kommer att bli mamma igen i mars. På fredagskvällen valde hovet att själva offentliggöra graviditeten.

– Kronprinsessan är gravid i tredje månaden och det är en lättnad att få meddela den här stora och lyckliga nyheten. Kronprinsessan mår mycket bra och är lycklig över att vänta sitt andra barn, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Hela familjen var informerad om graviditeten före fredagen och det är nu en enad kungafamilj som med glädje väntar på att få tillökning. Bland annat ser prinsessan Estelle fram emot att bli storasyster.

– Vi är naturligtvis väldigt glada, hälsar kungen och drottning Silvia via Margareta Thorgren.

Också i Ockelbo, i prins Daniels hemtrakter, har babylyckan börjat sprida sig.

– Vi är jätteglada, säger prins Daniels mamma Ewa Westling.

Det var strax efter klockan 18 på fredagskvällen som nyheten anlände i form av en uppdatering på kungahusets officiella Instagramkonto tillsammans med ett familjeporträtt med kronprinsessan, prins Daniel och prinsessan Estelle.

Kronprinsessparet valde Instagram

Foto: Pelle T NilssonFoto: Pelle T Nilsson
 Foto: Pelle T Nilsson
Foto: Pelle T NilssonFoto: Pelle T Nilsson
 Foto: Pelle T Nilsson
Foto: Pelle T NilssonFoto: Pelle T Nilsson
 Foto: Pelle T Nilsson

"Deras Kungliga Högheter Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel har den stora glädjen att meddela att de väntar sitt andra barn.

Födseln beräknas till mars 2016.

Under hösten 2015 förväntas inga större förändringar i Kronprinsessparets program."

Att man valde att offentligöra nyheten på sociala medier var något som kronprinsessparet själva hade fattat beslut om.

– Vi är en informationsavdelning som tänker nytt och i det här fallet så var det ett val som kronprinsessparet stod bakom, säger Margareta Thorgren.

En graviditet kan vara svår att dölja, och att kronprinsessparet nu själva går ut och berättar var för att man ville undvika spekulationer i medierna.

– Det är en lättnad för kronprinsessan att kunna berätta om den här glada nyheten nu, inför en stor händelse som den här middagen, säger Margareta Thorgren.

 

LÄS OCKSÅ: Victoria gravid – se hennes snygga gravidstil

 

Hovexpert Sten Hedman menar att det är ett glädjande besked om hovet nu valt att dela med sig av.

– Det är fantastiskt glädjande och efterlängtat. Vi har väl gått och väntat i rätt så många år så detta känns verkligen skönt, säger han.

Hovexperten anade babylyckan

Han träffade kronprinsessan Victoria senast för några veckor sedan i samband med att Sveriges radio firade 90-årsjubileum. Redan då anade han den kungliga graviditeten.

– Det har lyst om Victoria på något sätt den sista tiden. Hon såg så mammig ut redan då så jag anade och hoppades att det var något på gång, säger han.

Hovet räknar med att kronprinsessan Victoria kommer att kunna fullfölja sitt sedan tidigare fullspäckade arbetsprogram under hösten.

De två kommande veckorna blir särskilt intensiva - med en workshop med en professor Tina Seelig från amerikanska Stanford University på måndag följt av en resa till Göteborg på torsdagen där kronprinsessparet ska besöka Astra Zeneca.

Därefter är det riksmötets öppnande 15 september.

I slutet av oktober väntar dessutom en lång utlandsresa till Peru Och Colombia. Med på resan - vars syfte är att stärka handelsrelationerna och det kulturella utbytet mellan länderna och Sverige - följer också infrastrukturminister Anna Johansson.

Resan, som Expressen skrivit om tidigare, inleds i Peru och kommer att avslutas i Colombia. Under besöket uppmärksammas svenska lösningar inom bland annat transport-, hälso- och sjukvårdssektorerna, skriver hovet i ett pressmeddelande.

 

LÄS OCKSÅ: Silvia om sommaren med sina barnbarn

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag