Kronprinsessan talar om katastrofen

Kronprinsessan Victoria.
Foto: Suvad Mrkonjic

TALLINN. Victoria sätter nu egna ord på sina känslor om stunden i Tallinn för de 852 människor som omkom i Estoniakatastrofen:

- Jag blev oerhört berörd.

- Alla tankar och känslor kom tillbaka. Jag tror att vi alla känner någon eller känner någon som kände någon på Estonia.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel landade tidigt i morse i Tallinn i Estland. För Victoria är det första besöket i sitt liv och var hon skulle åka till först var sedan länge bestämt:

Minnesmonumentet Katkenud liin, "Bruten Linje" - hedrar de 852 människor som omkom i Estoniakatastrofen för 20 år sedan. Vid Stora Strandportens bastion inne i centrala Tallinn blev Victoria stående tyst i en minut.

Hon sänkte huvudet och ingen som var på plats kunde ta miste på stundens allvar och framför allt hennes känslor inför att för första gången besöka monumentet som hedrar de 852 människor som miste livet den natten ute på Östersjön, 501 av dem var svenskar.

Efteråt var Victoria tagen:

- Ja, det var väldigt starkt, berättar hon när Expressen.se träffar henne en stund senare. Att se alla dessa namn på omkomna inristade i monumentet.

"Var oerhört starkt"

Hon och maken Daniel har båda tagit starkt intryck av att få komma till Tallinn och på plats träffa alla de människor som på något sätt har berörts av Estoniakatastrofen.

På frågan om Victoria själv hade vänner ombord på båten svarar hon diplomatiskt:

- Jag tror att vi alla känner någon eller känner någon som kände någon på Estonia.

När det i september var årsdagen för Estoniakatastrofen var det Victorias pappa kungen som visade sin respekt vid en minnesceremoni i Stockholm. Nu i dag i Tallinn fick Victoria chansen att göra samma sak och hon var tacksam för det:

- Jag blev oerhört berörd. Det var oerhört starkt.

- Men det var samtidigt en fin stund. Jag är glad att jag fick möjligheten att vara här och se det på plats. Det var oerhört högtidligt.

Vad tror du att det betyder för anhöriga att det uppmärksammas på det här sättet?

- Jag tror att det är oerhört individuellt. För min egen del var jag glad för att jag kunde göra den här gesten. Det här är ju något som berör så många.

Kronprinsessan Victorias och prins Daniels dag i Tallinn i Estland:

# Flög tidigt från Stockholm och Arlanda till Tallinn. På flygplatsen möttes paret av en liten välkomstdelegation och efter ett kortare stopp åkte hela bilkaravanen till Estoniamonumentet "Bruten Linje" inne i centrala Tallinn. Det som skulle blivit en kort minnesstund från början blev nu nästan en timme och efteråt tog Victoria och Daniel sig tid att gå runt och hälsa på alla som hade samlats vid monumentet.

# Resten av förmiddagen och lunchen blev i presidentpalatsen inne i Tallinn. Estlands president Toomas Hendrik Ilves och hans hustru Evelin Ilves var värdar för paret och det bjöds på en meny som var sammansatt av landets stjärnkockar.

# Victoria och Daniel var på eftermiddagen med på Swedish Business Awards. Victoria delade ut pris och poängterade vikten av "att Sverige och Estland ska samarbeta ännu mer".

# Miljöseminarium med Östersjön i fokus. Kronprinsessan Victoria var en av talarna och berättade att hon vill att framtidens barn ska kunna bada i Östersjön och även äta fisk därifrån utan att få i sig en massa gifter.

# Middag på residenset. Ambassadör Anders Ljunggren och hans hustru Barbro Allardt Ljunggren var värdar och för Victoria och Daniel hade en specialmeny komponerats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.