Live-published photos and videos via Shootitlive

Kronprinsessan firas stort på Victoria-dagen

Publicerad

Till högvaktens och honnörstyrkans marsch och arméns musikkår firar kronprinsessan Victoria, 37, sin namnsdag.

Med prinsessan Estelle vid sin sida dök kronprinsessan upp för firandet.

Prins Daniel syntes däremot inte till – för första gången sen 2009.

– Han är på annat i dag, tyvärr. Men det är bra support, eller hur, säger kronprinsessan Victoria till Expressens Johan T. Lindwall.

För 36:e gången i livet firar kronprinsessan Victoria sin namnsdag i dag. Precis som förra året hålls firandet på Slottets inre borggård i Stockholm.

Punktlig som alltid dök kronprinsessan Victoria upp på borggården klockan 12 på torsdagen. Med dottern Estelles hand i sin gick de båda fram till ett litet podium. Iförda matchande lila kappor hälsades de välkomna av arméns musikkår som bland annat framförde kronprinsessans festmarsch och Abbas "Does your mother know". Avslutningsvis framförde armémusikkåren Victorias namnsdagsklassiker "En enkel tulipan", innan prinsessan hyllades med ett fyrfalligt leve.

Och var det någon som uppskattade musiken så var det prinsessan Estelle.

– Hon sa att det var väldigt fina melodier, det håller jag med om, säger kronprinsessan Victoria om sin dotters intryck.

– För mig känns det fint att ha henne här.

Prins Daniel inte på plats

Prins Daniel medverkade inte vid firandet, trots att han varit det sen 2009.

– Han är på annat i dag, tyvärr. Men det är bra support, eller hur? Jag är otroligt bortskämd här, säger kronprinsessan.

Inte heller kungaparet medverkade vid firandet. Kungen och drottningen är som bekant i Schweiz på skidresa, där Silvia skadats i en skidolycka.

Prinsessan stod helt stilla

Vid fjolårets firande följde prinsessan Estelle med, trots att bara kronprinsessan och prins Daniel stod med i det officiella programmet.

Det var Estelles första stora officiella uppdrag för kungahuset – och snacka om att hon stal showen. Prinsessan fann sig snabbt och ställde sig mellan sin mamma och pappa på ett litet podium, där hon blev stående helt stilla under hela firandet.

– Hon har inte tränat. Det var bara en massa saker att titta på som fångade hennes intresse, sa hovets biträdande informationschef Annika Sönnerberg då.

Men det var inte första gången kronprinsessans följe överraskade. 2009 tog hon med sig sin dåvarande fästman Daniel Westling. Det var den nuvarande prinsens andra officiella framträdande med kronprinsessan.

2013 blev det däremot inget offentligt firande av kronprinsessans namnsdag. Prinsessan Lilian gick bort bara två dagar tidigare.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag