Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kronofogdens larm: Vart tolfte barn växer upp i skuldsatt familj

Foto: Christian Örnberg

Drygt 177 000 svenska barn växer upp med föräldrar som har skulder eller pågående skuldsanering hos Kronofogden, meddelar instansen. 

Siffran har ändå minskat med tre procent jämfört med samma tidpunkt i fjol. 

– Men vi befarar att den positiva trenden kan vända till det sämre. Hittills har pandemin främst drabbat människor med små ekonomiska marginaler, varav många redan hade skulder hos Kronofogden. Tyvärr pekar andra undersökningar vi har gjort på att många barnfamiljer får allt svårare att klara sina utgifter, säger Tina Häggmark på Kronofogden i ett pressmeddelande.

Skillnader mellan kommunerna stora

Dock är skillnaderna mellan kommuner stora. I skånska Lomma är det färre än ett barn av sextio som växer upp i en skuldsatt familj. I Ljusnarberg i Örebro ligger siffran på ett barn av fyra. 

Skillnader finns även mellan länen: I Södermanland finns en dubbelt så hög andel barn som växer upp i skuldsatt familj jämfört med Västerbotten. 

– De stora geografiska skillnaderna är kopplade till hur samhället ser ut i stort. Där det finns många som har skulder hos Kronofogden, finns också många barn i skuldsatta familjer. Faktorer som arbetslöshet, medelinkomst och utbildningsnivå påverkar, säger Tina Häggmark i pressmeddelandet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.