Donald Trump kan lyckas... Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump kan lyckas... Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump kan lyckas... Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
...där Obama föll, skriver Mats Larsson Foto: NAM Y. HUH / AP TT NYHETSBYRÅN...där Obama föll, skriver Mats Larsson Foto: NAM Y. HUH / AP TT NYHETSBYRÅN
...där Obama föll, skriver Mats Larsson Foto: NAM Y. HUH / AP TT NYHETSBYRÅN

Trump kan lyckas – där Obama föll

Publicerad

Barack Obama klarade aldrig av det.

Men president Donald Trump är på väg att göra det.

Han söker plötsligt uppgörelser över partigränsen. 

President Donald Trump hade två oväntade middagsgäster i Vita huset på onsdagskvällen. Demokraterna Chuck Schumer och Nancy Pelosi.

De är inte vilka demokrater som helst. De är de två tyngsta företrädarna för oppositionspartiet i den amerikanska kongressen. 

Nancy Pelosi var tidigare talman i representanthuset när demokraterna hade kontrollen där. Hon får många republikaner att se rött.

Men nu är Trump på väg att för andra gången på en vecka göra en uppgörelse med just Pelosi och hennes demokrater. Och det i en oväntad fråga. Illegal invandring.

Det var Trumps företrädare Barack Obama som beslutade att cirka 800 000 barn till illegala invandrare skulle få en legal chans att stanna och bygga en framtid i USA. De kom till landet som barn med sina föräldrar och har sedan vuxit upp där. 

 

LÄS ÄVEN: Avslöjat: Obamas brev till Trump 

 

Många republikaner var kritiska mot det beslutet. De vill att Trump ska riva upp det. Tuffare tag mot illegala invandrare har ju också varit Trumps signaturfråga.

I förra veckan meddelade Trump att bestämmelsen som gett dessa barn - så kallade ”dreamers” - möjligheten att stanna och skulle upphöra i mars nästa år om inte kongressen fattar beslut om vad som ska hända med dem.

Det är en fråga som legat på kongressens bord i över 15 år. Obama kommenterade Trumps beslut och kallade det ”grymt”. Oron har varit stor bland ”drömmarna” som ofta registrerat sig hos myndigheterna efter Obamas presidentorder.

Men det verkar om Trump kanske inte är så hjärtlös som Obama och de andra kritikerna trott. Samtalen över middagen med Pelosi och Schumer handlade nämligen om en uppgörelse i kongressen som skulle låta de 800 000 stanna permanent.

I gengäld ska Trump få hårdare gränsbevakning, men det handlar inte om finansieringen av hans mur. Så ser ambitionen ut. Allt kan förstås falla i bitar.

Men Trump gjorde redan i förra veckan upp med demokraterna om att höja det federala utgiftstaket. Även det höll på att bli en stridsfråga med Trumps eget parti, republikanerna.

 

LÄS ÄVEN: Delstater stämmer Trump – efter beslutet 

 

Och tydligt är att Trump börjar tröttna på att inget få gjort i den kongress som kontrolleras av hans eget parti. Försöken att riva upp och ersätta Obamas sjukvårdsreform har ju exempelvis kört fast.

Det är förstås frustrerande för en person som Trump som i hela sitt liv utmålat sig som en mästare på att nå uppgörelser. Men politiskt renlärig har han egentligen aldrig varit. Det öppnar för handslag med demokraterna.

Det vore i så fall något mycket efterlängtat i amerikansk politik. Uppgörelser över partigränserna har blivit ack så sällsynta och det är ett stort problem för USA:s demokrati. Vi såg dem egentligen aldrig under Obama.

Men detta är förstås ett vågspel för Trump. Han riskerar att reta upp republikanerna i kongressen och att bli anklagad för svek av sin väljarbas. Republikanska kongressmannen Steve King från Iowa uttrycker det redan så här:

– Basen är söndersprängd, förstörd, bortom alla reparation. Inget löfte är trovärdigt.

Möjligen. Men om Trump kan börja få saker gjorda i kongressen – även om det sker med stöd av demokraterna ibland – så lär även många amerikaner göra tummen upp.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag