SD behöver inte Ekeroth eller Samhällsnytt längre

Foto: SVEN LINDWALL

Den förre SD-toppen Kent Ekeroth skryter om att Samhällsnytt är ”största alternativmedian i Sverige” i P1:s program Medierna.

Men sajten, som tidigare hette Avpixlat, har hamnat i bakvattnet bland de större hatsajterna.

Ekeroth bedyrar att sajterna ”hjälper fortfarande SD” men partiet torde ha passerat stadiet där det är beroende av järnrörsmannens medieprojekt.

Den som vill förstå svenskt medielandskap - och svensk politik - kan inte runda hatsajterna, eller alternativmedier som de också kallas. Frilansreportern Josephine Freje Simonsson har i ett inslag i Sveriges radio P1:s program Medierna tittat närmare på Kent Ekeroths sajt Samhällsnytt.

Just Ekeroth har haft ett finger med i spelet i flera sajter i över ett decennium.

Inför valet 2010 fanns flera enskilda invandringsfientliga bloggar men sajten Politiskt inkorrekt blev den drivande kraften. Sajten fick hjälp av Ekeroth som upplät sitt konto för donationer till sajten och partiets pressavdelning fick efter riksdagsinträdet också en direktkanal in till sajten för att snabbt kunna få ut sina budskap.

2011 försvann Politiskt inkorrekt men lika snabbt uppstod Avpixlat. Ekeroth hjälpte inte bara till med donationerna till den nya sajten utan hade också något av en arbetsledande roll

Länge var Avpixlat den ohotade ledaren och själva sinnebilden för alternativmedier i Sverige. Sajten var en viktig hejaklack för Sverigedemokraterna och SD-ledaren Jimmie Åkesson beskrev i en intervju i Sydsvenskan Avpixlat som en sund del av den nätrörelse som Sverigedemokraterna hade mycket att tacka för. 

Samtidigt satt SD-politiker, under påhittade namn, i Avpixlats kommentarsfält och önskade livet ur ensamkommande, hoppades att politiska motståndare skulle dö i terrordåd och välkomnade att muslimer drunknar.

2017 bytte Avpixlat namn till Samhällsnytt och Ekeroth fortsatte sitt engagemang i sajten.

Men Samhällsnytt är inte den himlakropp som den invandringsfientliga nätmiljön cirklar kring på samma sätt som Avpixlat var en gång i tiden. Det är onekligen en framgång att sajten, enligt en mätning från Reuters Institute förra året, når nio procent av mediekonsumenterna på nätet i Sverige. Det gör den större än Svenska Dagbladets sajt, enligt Medierna i P1.

Men i samma mätning når både Fria tider och Nyheter Idag fler. Den sistnämnda sajten - vars förgrundsgestalt Chang Frick försäkrade SD:s dåvarande presschef Martin Kinnunen att sajten inte skulle skada partiet - har också lyckats ta fram flera nyheter som fått spridning också bland etablerade medier.

Den högerextrema tidningen Nya Tider, som har en betydligt blygsammare nätnärvaro och mer satsar på sin presstödsfinansierade papperstidning, är också mer känd bland svenska mediekonsumenter än Samhällsnytt, enligt Reuters Institute. 31 procent känner till Nya Tider mot 24 procent för Samhällsnytt, en skillnad som troligtvis beror på turerna kring Nya Tiders närvaro eller portande från Bokmässan i Göteborg de senaste åren.

På punkt efter punkt har Ekeroths medieprojekt blivit omkörda av andra alternativsajter. 

Kent Ekeroth säger i P1:s Medierna:

– Alternativmedierna har hjälpt in SD i riksdagen en gång i tiden och hjälper fortfarande SD. Även om man inte skriver per se för att lyfta upp SD så handlar det om samma sorts frågor, det handlar om samma sorts perspektiv.

Sverigedemokraterna har nog inget problem med att Kent Ekeroth fortsätter att stötta partiet genom Samhällsnytt, men de är nog nöjda med att slippa ta ansvar för och visa tacksamhet mot järnrörsmannens projekt. 

SD behöver inte Samhällsnytt för att nå ut. SD behöver inte längre Kent Ekeroth.