Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu har även ex-presidenterna tröttnat på Donald Trump

Barack Obama har just kritiserat sin efterträdare, Donald Trump. Foto: STEVE HELBER / AP TT NYHETSBYRÅN
Än märligare är att den forne presidenten George W Bush kritiserat Trump, skriver Mats Larsson. Foto: SETH WENIG / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Barack Obama har just kritiserat sin efterträdare, Donald Trump.

Än märkvärdigare.

George W Bush har gjort detsamma.

USA:s presidenter sitter i max åtta år innan de kliver ner från posten som världens mäktigaste person. Det gör att det finns ett antal ex-presidenter som sedan får bevittna hur någon annan tar över jobbet och inte sällan river det företrädaren byggt upp.

Men det finns ändå en amerikansk tradition av att ex-presidenterna låter bli att kommentera efterträdaren. Ta George W Bush, han yttrade egentligen inte ett kritiskt ord mot Barack Obama under de åtta år som Obama bodde i Vita huset.

Så det var något rätt unikt och märkvärdigt som inträffade i veckan i USA. På samma dag, men vid olika tillfällen, tog både Barack Obama och George W Bush bladen från mun och gick till angrepp mot president Donald Trump. 

Detta är fortfarande amerikanska ex-presidenter vi talar om, så en viss hövlighet och artighet behölls. Ingen av dem nämnde exempelvis Trump vid namn.

Låt oss börja med Obama. Han var tillbaka ute och kampanjade i torsdags för första gången sedan valet 2016. Denna gång försökte han hjälpa demokraten Ralph Northam som hoppas bli guvernör Virginia.

– En del av politiken vi ser nu, trodde vi att vi begravt sedan länge, sa Obama bland annat. Det får folk att se 50 år tillbaka i tiden. Men hallå vi lever i 2000-talet, inte 1800-talet.

 

LÄS ÄVEN: Familjen Obamas nya liv i Washington 

 

Det är nu inte så förvånande att Obama försiktigt kritiserar sin efterträdare. Trump gör sitt bästa för att sudda bort det Obama åstadkom, som sjukvårdsreformer och avtalet med Iran.

Det var dock i sanningens namn George W Bush som gick längst i sin kritik av Trump. Utan att som sagt nämna hans namn.

Bush – som var USA:s president 2001 till 2009 – höll ett sällsynt tal i New York och gick där till angrepp mot framför allt Trumps politik i frågor som frihandel och migration. Och ingen behövde tveka om vem han menade när han sa saker som:

– Mobbning och fördomar i det offentliga livet, sätter en nationell ton och ger grönt ljus för grymhet och trångsynthet. Det enda sättet att föra föredömliga värden vidare, är att först leva upp till dem.

 

LÄS ÄVEN: Vem kan längre lita på USA:s signatur? 

 

Han varnade också för att ökad protektionism ofta leder till ökad fattigdom, instabilitet och konflikt. Och om invandring sa han:

– Vi har sett hur nationalism förvrängts till nativism, vi har glömt den dynamism som invandringen alltid gett USA.

George W Bush är inte den ende tunge republikanen som den senaste tiden hållit tal och varnat för Trumps nationalism. Senator John McCain gjorde detsamma i ett uppmärksammat tal i förra veckan.

Inte för att Trump lär lyssna på en Bush. Knappast Trumps kärnväljare heller. Trump använde bland annat hån som vapen när han besegrade Jeb ”low energy” Bush - George W:s lillebror – i primärvalen 2016. Bägge ex-presidenterna Bush gjorde klart inför valet att de inte tänkte rösta på Trump.

Men det faktum att både president nr 43 och president nr 44 samma dag offentligt kritiserat sittande president nr 45, är ännu en påminnelse om vilken unik amerikansk tid vi lever i. Fast påminnelser om det kommer mest varje dag numera.