Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klas Granström

Läsarna är vinnarna när journalistiken får kosta

”Att nå över 115 000 prenumeranter på två år var en dröm när vi drog i gång”, skriver Klas Granström.
Foto: OLLE SPORRONG

Expressens tjänst för digitala prenumerationer Expressen Premium har i dag funnits i två år. 

Med Premium har Expressen blivit en större och bättre nyhetsförmedlare och nu är det dags för nästa steg i utvecklingen – ännu mer av den bästa journalistiken från Expressen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Reportern Karolina Skoglund och fotografen Anna-Karin Nilsson reser längs Interstate 95 på USA:s östkust och låter Expressens läsare möta människorna i ett splittrat land efter presidentvalet. Magnus Falkehed och Niclas Hammarström berättar från insidan av coronavården och från de drabbade – reportage som också går att lyssna på som podcasts. Robert Börjesson och Sven Lindwall porträtterar den nya överklassen med de rika svenskarna som flyttar till Marbella på solkusten.

Det här är några exempel på den unika Expressenjournalistik som har blivit gjord eftersom över 115 000 personer har valt att i form av en digital prenumeration betala för våra reportrars och fotografers arbete. Det är ett litet urval av all den journalistik som finns i vår betaltjänst Expressen Premium och som kunnat göras genom att företaget Expressen fått nya intäkter som vi återinvesterat i journalister och redaktionellt arbete.

Under de två år som Expressen Premium funnits har vår nyhetssajt blivit mycket bättre. Genom Expressen Premium har vi tillfört fler reportage, mer tips och råd, mer spänning och mer underhållning. Med journalistiken i Expressen Premium är Expressen.se en nyhetssajt där vår publik får den bästa nyhetsbevakningen, den bästa fördjupningen och den bästa mixen av allvarligt och lättsamt.

Rika svenskar flyttar till Marbella på solkusten.
Foto: SVEN LINDWALL

När vi drog i gång prenumerationstjänsten i december 2018 var vi inte först ut att erbjuda digital journalistik mot betalning. Andra tidningar hade prenumerationstjänster och aktörer som Netflix och Spotify hade en längre tid drivit på utvecklingen med att få publiken att betala för att få ta del av kvalitetsinnehåll digitalt. 

2018 fanns det fortfarande åsikter om att ”Expressen borde vara gratis på nätet”, men dessa tonade snart bort. När Expressen kunde publicera ett världsunikt scoop i Premium där Magda Gad och Niclas Hammarström i en serie artiklar berättade om afghanska kvinnor och deras vardag med våldtäkter, barnäktenskap och hedersmord lockade Premium snabbt en stor skara prenumeranter, och sedan har tillväxten fortsatt.

Aktuell statistik visar att hushållens utgifter för nyhetsmedier 2020 ökat jämfört med 2019. Enligt Institutet för reklam- och mediestatistik lägger svenskarna över sju miljarder kronor på nyhetsmedier i år. Delar av förklaringen ligger förstås i det stora allmänintresse som finns för den pågående pandemin, och delar av förklaringen går att hitta i att betalningsviljan för kvalitetsinnehåll på nätet fortsätter att öka.

De första veckorna av coronapandemin hördes återigen röster som förespråkade gratisläsningen, Expressen fick frågor om varför vi erbjöd delar av vår virusbevakning bara till prenumeranter mitt i ett skeende där hälsa och till och med liv stod på spel. Vi svarade att bra journalistik kostar pengar och att vi har en omfattande bevakning där alla får del av det senaste, men där det finns mer att läsa för den som vill betala för fördjupande journalistik. Under våren 2020 upplevde vi en kraftigt ökad läsning av all journalistik på vår sajt och en drastiskt ökad prenumerantstock.

En av Niclas Hammarströms bilder inifrån kampen mot covid-19 på Karolinska universitetssjukhuset.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

I dag, mindre än ett år senare, är läsare och tittare fortfarande extremt intresserade av allt som rör covid 19, och varje publicering vi gör i ämnet lockar många. Få om ens några hör av sig och reagerar på att all journalistik inte är gratis, och det är tydligt att utvecklingen har tagit ett stort kliv framåt.

Nu ser vi att all journalistik i Premium lockar till mycket läsning och vi får många tusen nya prenumeranter varje vecka. Bland det som röner stort intresse finns fördjupande reportage, utrikesjournalistik, politik och artiklar om hälsa och relationer. Här, men också på områden som kriminaljournalistik och sport, kommer vi att lägga stora resurser för att utveckla journalistiken i Expressen Premium framöver och just de här dagarna tillför vi fler journalister till redaktionen.

En stor nyhet som också har gett ett stort tillskott till Expressen Premium är att Expressen i dag samverkar med många av landets bästa livsstilsmagasin – de ingår numera i samma affärsområde som Expressen. Ingen annan digital prenumerationstjänst i Norden kan som vi både erbjuda fördjupande nyhetsreportage och dessutom fantastisk journalistik från starka magasin som Amelia, Mama, Teknikens Värld, Allt om mat och Damernas Värld.

Att nå över 115 000 prenumeranter på två år var en dröm när vi drog i gång. I dag räknar vi med att mer än dubbla den siffran de kommande åren – genom mer av det bästa från Expressen.

LÄS MER: Journalistik i världsklass för våra prenumeranter