Klas Granström

Expressens uppdrag viktigare än på länge

”Medan tårgasen fortfarande sticker i ögonen konstaterar vi att polisen sköt mot oss och träffade mig”, har Expressens korrespondent Nina Svanberg själv berättat om när hon besköts av polis i USA.
Expressens Magda Gad berättar i sina första rapporter att de tendenser till totalitärt och konfrontativt politiskt styre som nu syns i USA är sådant hon är mer van vid från sitt rapporterande från Mellanöstern.
Foto: Magda Gad
Expressens granskande reporter David Baas precis belönats med Advokatsamfundets journalistpris 2020.
Foto: Petrus Iggström/Tidningsmakarna

I Expressens grunduppdrag, vår publicistiska idé, står att ”Vi bekämpar alla idéer som försöker krympa människan och hennes möjligheter – kvinnoförakt, klassförakt, främlingsfientlighet, fördomsfullhet”.

Den kampen för vi varje dag genom att granska och rapportera om samhällsutvecklingen i Sverige och runtom i världen. Målet är ge publiken en rättvisande bild, som underlag för egna beslut och uppfattningar om sakernas tillstånd.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För några dagar sedan landade Expressens prisade krigskorrespondent Magda Gad i USA. Där ska hon med sin unika journalistiska förmåga och sitt personliga berättande belysa både de sociala orättvisor som delar landet och det förakt som stora delar av den amerikanska befolkningen upplever och nu känner sig nödgade att agera mot.

Magda berättar i sina första rapporter att de tendenser till totalitärt och konfrontativt politiskt styre som nu syns i USA är sådant hon är mer van vid från sitt rapporterande från Mellanöstern. Hon har kommit till ett USA där presidenten kallar demonstranter för terrorister och hetsar sina följare mot fria medier som försöker berätta vad som faktiskt sker i landet.

Nyligen rapporterade Expressens korrespondent Nina Svanberg från en av de första större demonstrationerna i USA och hon blev mitt i arbetet beskjuten av polis. Hon klarade sig under omständigheterna bra, men händelsen är en del i ett skrämmande mönster av myndigheters agerande mot journalister. Ett mönster som vi inte kan acceptera i ett land där demokrati och pressfrihet ska råda. 

Nina mötte riskerna med att utföra det journalistiska uppdraget, men fick också på nära håll se behovet av att jobbet blir gjort. Hon konstaterade själv efteråt att händelsen i sig visar att arbetet med att bevaka utvecklingen måste fortsätta.

Här hemma har Expressens granskande reporter David Baas precis belönats med Advokatsamfundets journalistpris 2020. Han får priset för att han med beundransvärd envishet avslöjar nazister, rasister och islamister och ställer dem till svars utan att blinka. ”I en tid då antidemokratisk nationalism och radikal islamism vinner mark fortsätter David Baas oförtrutet att arbeta på tydlig humanistisk grund”, står det i priskommitténs motivering.

David har under lång tid ägnat sig åt att rapportera om och granska antidemokratiska krafter och ligger bakom några av Expressens största avslöjanden genom tiderna. Han sa i samband med utdelningen av priset att folk har rätt att få veta vilka det är som organiserar sig för att med våld kämpa mot vårt öppna demokratiska samhälle.

David ser också han återkommande baksidan av sitt jobb. Han möts ofta av hätska försök att tysta ner granskningar och rapportering.

Vi tvingas nu konstatera att det inte bara är i USA som tonläget och polariseringen skruvas upp. Även här i Sverige sprids hat och hot och aggressiv aktivism gör avtryck.

Det gör Expressens uppdrag med att belysa orättvisor och oegentligheter och lyfta fram förakt och fientlighet i ljuset viktigare än på länge. Och det gör Magda, Nina och David till de senaste exemplen från vår redaktion där journalisterna är redo att göra stora insatser för att utföra det uppdraget.


LÄS MER: MAGDA GAD: Jag är i USA – men det är Mellanöstern jag ser

LÄS MER: NINA SVANBERG: Plötsligt smäller det till i höften – jag är träffad