Klas Granström

Expressen skriver inte på näsan

Joe Biden med hustrun Jill.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Det amerikanska presidentvalet och coronapandemin har dominerat höstens nyhetsbevakning och lockar enormt intresse hos er läsare och tittare. Våra mest lästa artiklar i Expressens historia är publiceringar kring de här två ämnena.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Valet och viruset väcker också känslor. Min egen mejlkorg brukar vara en bra temperaturmätning av vad ni i publiken hyser hopp eller förtvivlan över och även här dominerar dessa två frågor i höst.

Alltsomoftast rör era funderingar och inspel sakfrågor, men Biden, Trump och corona triggar också starka åsikter om hur Expressen bedriver sin journalistiska verksamhet. Mycket är positivt, men många meddelanden rymmer också kritik. Vanliga åsikter är att vi skriver för dramatiska rubriker, gör för mycket bevakning och att vi valt Bidens och Anders Tegnells sida.

Åsikterna om dramatiska rubriker är inget nytt för oss som kvällstidning. Vi har en historia av spännande löpsedlar och jakt på digital trafik, och jag förstår att det bland både publik och dem som analyserar medier kan vara svårt att lämna en gammal uppfattning bakom sig och se att Expressen i dag faktiskt gör mycket mer bevakning av Sverige och världen samt granskning av politik och näringsliv än kändisnyheter och historier om gulliga djur.

I fallen med den amerikanska politiken och coronaviruset har vi att göra med bland annat ett personval där huvudpersonen är en världsledare som är högst okonventionell och återkommande bevisat ljuger, samt en pandemi som i delar är utom kontroll och påverkar hela länder och den globala ekonomin. Så här är braskande rubriker onekligen på sin plats.

Resonemanget kring huruvida vi gör för mycket journalistik brukar handla om hur vi genom för många artiklar skapar onödig oro eller oproportionerlig fokus på vissa frågor. Här ser vi i egen data att ni faktiskt läser mer om USA-valet än vi publicerar antal artiklar relativt vår totala nyhetsbevakning. Så intresset kan därigenom sägas motivera bevakningen.

I dagarna fick vi dessutom forskning från Göteborgs universitet i form av rapporten ”Kampen om Vita huset Det amerikanska presidentvalet 2020 i svenska nyhetsmedier”. Den visar att Expressen haft den mest omfattande bevakningen av USA-valet av en grupp undersökta medier, där bland annat morgontidningar och public service-radio och tv ingick. Men också att vi i detta USA-val har haft en bevakning som motsvarar ungefär en fjärdedel av den journalistik Expressen gjorde kring det senaste valet till Sveriges riksdag, och att de andra mediernas motsvarande siffra är cirka en tredjedel. Inget som pekar mot för mycket Expressenbevakning av det som händer långt bort i relation till det vi skriver om det som händer här hemma alltså.

Många av era meddelanden rör som sagt också åsikter om att vi har ”valt sida”, och även här har forskarna från Göteborg hårda fakta. Siffrorna visar att Trump och Biden behandlats väldigt lika, att Expressen haft den mest beskrivande bevakningen i pressen, vilket alltså är tvärtemot en tolkande beskrivning av valets aktörer och deras politik.

Under USA-valet har vi lagt väsentliga resurser på att med journalister på plats ute i USA träffa människorna som är Trumps och Bidens väljare och låta dem förklara varför de röstar som de gör. Och under coronapandemin har vi jobbat hårt för att möta och ge röst åt drabbade och vårdpersonal likväl som experter och myndigheter.

Vi har inte färsk data på coronabevakningen på samma sätt som på USA-valet, men jag hävdar att detsamma gäller för båda: vi lyckas med att upprätthålla Expressens stolta tradition av att inte skriva våra läsare och tittare på näsan utan rapportera neutralt och låta er i publiken själva bilda er en åsikt om det som ni fått veta genom vår journalistik.