Klas Granström

Därför ska du inte välja bort nyheter i kristider

Expressen avslöjade Dan Eliassons resa till Las Palmas.
Foto: KRISTOFER SANDBERG / KRISTOFER SANDBERG EXPRESSEN
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström intervjuades av Expressens Robert Börjesson. Han har också chattat med Expressens läsare flera gånger.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Det är nu ett år sedan nyhetsrapporteringen kring covid 19 startade. Och med bevakningen av det första fallet på svensk mark kom ett omfattande intresse från Expressens publik för viruset och hur myndigheterna hanterade utvecklingen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I dag vet vi vad som hände – virusspridningen utvecklades till en pandemi av globala proportioner med stora sår i samhället som följd. Politiker och myndigheter jobbar dag och natt och resultatet av deras insatser varierar från land till land, stad till stad och stadsdel till stadsdel. Intresset från Expressens publik är fortfarande exceptionellt stort, och det visar inga tecken på att falna.

Expressen riktade tidigt stora resurser mot pandemin och har från start levererat nyhetsrapportering dygnet runt om det senaste kring viruset, vaccineringen och effekterna på liv och ekonomi. Därtill ett omfattande berättande inifrån vården och från de drabbade samt mängder av granskningar av myndigheters och politikers agerande. Dessutom har vi genom våra stora digitala plattformar möjliggjort direktkontakt mellan publiken och experter så att ni har kunnat ställa era egna frågor och få svar direkt.

Den gångna veckan har en video från Krisinformation.se, den statliga webbplatsen som förmedlar information från myndigheter i samband med en kris, fått stor spridning. Där samlas en handfull råd om hur den som känner oro för pandemin kan agera och tillsammans med bland annat ”Fortsätt med dina vanliga rutiner” och ”Försök att göra saker som du mår bra av” rekommenderas ”Begränsa tiden som du läser nyheter”.

Inte under något nyhetsläge är det sunt att dygnet runt sitta framför mobilen eller datorn. Det är inte heller särskilt vanligt. De allra flesta besöker oss en handfull gånger i veckan och sajten innehåller även annat än nyheter om pandemin. Men att förespråka begränsning av nyhetsläsning som generellt råd till alla som känner oro för corona, det vill säga de allra flesta givet virusets spridning och effekter, är missriktat. Under pandemin har det tydligt konstaterats att nyhetsuppdraget är både uppskattat och viktigt, i alltifrån att vi och många andra medier har rekordstor publik som läser och tittar på vår journalistik till att politiker hyllat journalistikens informationsinsats.

Expressens uppdrag är att berätta så mycket det går om viktiga frågor – att inom pressetikens gränser rapportera, granska och förklara det som allmänheten har rätt att få veta. Där ingår att avslöja statliga generaldirektörer som flyger till Kanarieöarna samtidigt som regeringen anser att bara nödvändiga resor ska genomföras, men en icke oväsentlig del av vår coronabevakning rör också hur den enskilde bör agera eller inte under en kris som den vi nu genomgår.

Hos oss är fakta verifierad, alla sidor hörs och vi jobbar aktivt med att balansera mängden negativa och positiva nyheter. Detta står i bjärt kontrast till exempelvis grupper på sociala medier där vaccinets bevisade effekt ifrågasätts och övertygelser om pandemin som ett politiskt initiativ sprids fritt.

Expressens publik kan utöver att lita på den information som vi förmedlar dessutom själva bestämma när och hur de tar den till sig. Exempelvis kan användare av Expressens nyhetsapp styra hur de vill ta del av nyhetsnotiser i sin telefon och genom att vi är bemannade dygnet runt står det var och en fritt att välja hur mycket och när de konsumerar färska nyheter.

På Expressen tror vi högt om vår publiks förmåga att tänka själva och agera utifrån detta. Därför försöker vi erbjuda så omfattande och uppdaterad information som möjligt i en form som ni själva styr över.

Bland Krisinformation.se:s råd finns också ”Hämta din information om covid-19 från tillförlitliga källor”. Det är en rimligare uppmaning än att lägga mindre tid på att läsa nyheter. Det är ett stort problem att för många förlitar sig för mycket på uppgifter från Facebookgrupper, inte att svenskarna tar del av nyheter från professionella publicister.