Klas Granström

Coronaviruset oroar och skapar debatt

Resenärer med munskydd på Arlanda under måndagen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Tömda hyllor på Coop i Sundbyberg.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Expressens chefredaktör, Klas Granström.
Foto: OLLE SPORRONG

Coronaviruset oroar och skapar debatt. Expressen ger dig svar på dina frågor och fakta för att du ska kunna bilda dig din egen uppfattning.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Expressen berättar vad som händer, när det händer. Expressens läsare och tittare kan lita på detta till vardags, och när Sverige och världen skakas av coronavirusets härjningar lägger vi förstås all kraft på det uppdraget.

Främst sätter vi fakta och experters tolkningar av den information som finns tillgänglig. Tydlighet med varifrån och när informationen kommer är centralt för att hjälpa vår publik att följa med när händelseutvecklingen sker varje minut.

Att rapportera från presskonferenser är också ett viktigt arbete. Inte minst när många debattörer sprider sin egen bild av myndigheters agerande behöver den grundläggande informationen nå fram, direkt och i sin helhet.

Debatten är samtidigt även den en del av bevakningen. Politiker och andra debattörer får räkna med att bli belysta eftersom också diskussionen behöver granskas och förklaras för att publiken ska kunna tolka flödet av uppgifter och åsikter.

Berättelsen om coronaviruset är till stora delar dyster och till vissa delar skrämmande. Därför jobbar vi aktivt för att också hitta hjältarna, de som gör viktiga insatser när samhällets funktioner utmanas.

Vi arbetar också hårt med att ge fördjupning och insikter bortom de senaste nyhetsuppdateringarna. Expressen berättar om vårdpersonalens enorma utmaningar, om företagarnas svåra situation och hur de äldre tvingas till stora uppoffringar i sin vardag i kölvattnet av virusets framfart.

Vi samarbetar med amerikanska nyhetskanalen CNN, som ger Expressens publik exklusiva rapporter från resten av världen i direktsänd tv dygnet runt. Samtidigt är våra korrespondenter på plats och vi har bevakat smitthärdar i länder som Iran och Italien på ett säkert sätt.

Våra granskningar visade tidigt att det saknas information om viruset på några av de största andraspråken i landet och vi berättade om riskerna med att alla i Sverige inte får information om hur man ska agera. Därför publicerar vi våra viktigaste artiklar på arabiska och somaliska.

Vår nyhetsbevakning i live-tv går att se gratis inte bara på Expressens egna digitala plattformar och utan också hos Sveriges största tv-distributör Com Hem/Boxer som finns hos en tredjedel av Sveriges hushåll.

I vår omfattande bevakning av Corona är de allra flesta artiklar öppna för alla att läsa, vi jobbar aktivt med att se till att avgörande information når alla. I vår tjänst för digitala prenumerationer erbjuder vi vidare läsning som tips och råd, intressanta personöden samt fördjupningar för den som är vill ha extra mycket läsning.

Expressens redaktion är van att hantera stora nyhetslägen, snabba händelser likväl som långa förlopp. Men nu tar vi till extraordinära åtgärder för att leverera den bästa och mest omfattande bevakningen och samtidigt värna vår personals välmående. Majoriteten av våra journalister jobbar utanför redaktionen för att undvika att exponera sig och andra för smitta och rutiner är på plats och följs minutiöst för att minska riskerna.

Med corona söker publiken svar i en omfattning vi inte sett förut och det finns naturligtvis stora utmaningar i att nyhetsutvecklingen sker över hela världen hela tiden. Även Expressen kan i ett sådant snabbt flöde någon gång göra en ofullständig publicering, i sådana fall uppdaterar vi så snart som möjligt och fyller på med uppgifter och perspektiv.

Allt pekar mot att den intensiva bevakningen av corona fortsätter en längre tid. Läsare och tittare kan lita på att Expressen levererar fakta och förståelse genom också den här historien.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.