Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kejsardömet är tillbaka i Kina

Xi Jinping tillsammans med hustrun och landets första dam, Peng Liyuan. Foto: LUKAS BARTH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kinas Xi Jinping blir denna vecka kejsare på livstid. Foto: SHENG JIAPENG / XINHUA/AVALON.RED B950
Xi Jinping på storskärm under partikongressen i Beijing på måndagen. Foto: ROMAN PILIPEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

LONDON

Kina har genom århundradena haft många kejsardynastier, som Ming eller Qing.

Vi lever i en ny sådan.

Kalla den Hong-dynastin, den Röda dynastin.

Xi Jinping blir denna vecka kejsare på livstid.

 Xi Jinping tog plats i partitoppen var han främst känd som make till sångerskan Peng Liyuan,Den Röda dynastin - den socialistiska - har förstås funnits ett tag nu. Det var 1949 som kommunisterna tog makten i Kina och dynastins första kejsare Mao Zedong klev upp på tronen.

Men hans övergrepp och långa styre ställde till med så mycket elände att hans efterträdare - Deng Xiaoping - beslutade att begränsa hur länge landets ledare skulle sitta på toppen.

Kina har under de senaste decennierna därför styrts av män som efter tio år lämnat ifrån sig sina poster som generalsekreterare i partiet och president i Kina. Jiang Zemin lämnade över till Hu Jintao 2002, och Hu Jintao förde den kommunistiska stafettpinnen vidare till Xi Jinping 2012.

Dessa ledare var mer de främsta bland gelikar, inte diktatorer. De sju medlemmarna i politbyråns stående kommitté - kommunistpartiets innersta krets - utgjorde ett slags kollektivt styre.

Den tiden verkar nu över. Det är om detta Nationella folkkongressen kommer att besluta senare i veckan när tioårsspärren för Xi Jinping plockas bort. 

Innan Xi Jinping tog plats i partitoppen var han främst känd som make till sångerskan Peng Liyuan, som under 25 år uppträdde med nationalistiska folksånger i den traditionella nyårssändningen i kinesisk tv. Även om Peng Liyuan är den första presidentfrun som i kinesisk media kallas ”landets första dam”, har Xi Jinping nu passerat henne med råge i fråga om berömmelse.

Det var förra söndagen som nyhetsbyrån Xinhua kablade ut nyheten. Beslutet hade fattats redan i januari av kommunistpartiets ledning, men tillkännagavs först några veckor senare.

Det var en nyhet som kommer att få stora konsekvenser för Kina och för världen. Ett beslut taget utan inblick, utan förvarning. Kinas sätt att styra.

Det finns många kineser som med fasa minns Mao Zedongs styre med vansinnigheter som Kulturrevolutionen och massvälten som orsakades av det Stora språnget framåt (cirka 35 miljoner svalt ihjäl).

Så beskedet att Xi Jinping nu kan sitta kvar på toppen långt bortom 2022 möttes av kritik på Kinas sociala medier, men den kinesiska censuren slog snabbt till och plockade bort alla sådana kommentarer.

Ord förbjöds. Som kinesiska för ”jag håller inte med”. Eller ”emigrera”. Även Nalle Puh blev kontroversiell. Många kineser tycker att Xi Jinping liknar honom i sitt kroppsspråk något som en del använde för att lägga ut skämtsamma - men kritiska - bilder på nätet. Som snabbt försvann.

 

LÄS MER: Uppgifter: Kinas president inblandad i Geelys jätteaffär 

 

Xi Jinping har sedan han kom till makten 2012 som generalsekreterare i kommunistpartiet - han utsågs till president ett halvår senare - stärkt sin personliga makt och rensat ut motståndare med omfattande anti-korruptionskampanjer.

Allt kröntes vid kommunistpartiets partikongress i höstas där Xi Jinpings ideologi skrevs in i Kinas konstitution, en ära som tidigare bara tilldelats Mao Zedong. Nu blir Xi alltså den förste sedan Mao som kan styra Kina så länge han kan hålla sig kvar vid makten.

Och det mesta tyder på att han kommer att sitta ohotad i många år framåt. Veckotidningen the Economist kallade honom nyligen ”Världens mäktigaste man”. Kina är på väg att bli världens största ekonomi, ett land som lyft 800 miljoner ur fattigdom.

Kina har under Xi Jinping också alltmer höjt sin internationella profil och inlett bland annat ett enormt infrastrukturprojekt som ska knyta Asien och Europa närmare  varandra med kinesiska pengar.

Den Nationella folkkongressen beslutade i dag också att satsa ännu mer pengar på Kinas försvar, en höjning av anslagen med 8,1 procent. Xi Jinping har moderniserat Kinas armé och inte minst dess flotta. I Sydkinesiska sjön har Kina förvandlat korallrev till ögrupper med baser och landningsbanor för stridsflygplan.

Den tid då den amerikanska flottan kunde segla så gott som vart den ville i västra Stilla havet är på väg att gå mot sitt slut. Kina vill ha större kontroll över sitt eget närområde.

Kina utmålar sig också under Xi Jinping alltmer som en modell för andra länder att följa. Åren efter finanskrisen 2008 har inte varit goda för västs anseende. En besökare från Mars som ingenting visste om bakgrunden skulle i dag antagligen sätta sina pengar på Kina snarare än USA.

 

LÄS MER: Donald Trump hyllar Xi Jinpings maktdrag: ”Han är fantastisk”

 

Nationella folkkongressen i Peking samlades samma dag som valresultatet i Italien kom. Det resultatet blir för Kinas ledare antagligen ytterligare ett exempel på att Europas demokratier numera mest skapar instabilitet och kaos.

Det fanns en tid för inte alltför länge sedan då bedömare i väst trodde att Kina med ökad ekonomisk utveckling också skulle gå mot ökad demokrati. Följa i andra asiatiska länders spår, som Sydkorea.

Det är färre som tror det i dag. När jag bodde i Kina OS-året 2008 så fanns en tillfällig liberalisering av medierna, men sedan dess har Kina backat. Otaliga är de advokater som fängslats. Kommunistpartiet har ökat inflytande även över landets storföretag.

Den kinesiska kommunistdiktaturen har under Xi Jinping stärkt sitt grepp på alla fronter. Kina är på väg att bli ett övervakningssamhälle av aldrig skådat slag där planen är att alla medborgare ska betygsättas.

Xi Jinping är 64 år, så han kan mycket väl komma att styra Kina in på 2030-talet. Men Kinas historia bjuder också på många avskräckande exempel hur det går för kejsare som inte sköter sig och förlorat sitt ”mandat från himlen”.

Deng Xiaopings system gav partiledningen en chans att skapa maktväxling och kollektiv förnyelse. Det plockas nu i praktiken bort. Det kan på sikt komma att orsaka stor skada även för kommunistpartiet om nu Xi Jinping skulle missköta sig.

Men för tillfället är han onekligen populär bland kineserna. Ett ledare som gjort landet stort och mäktigt och som verkar inställd på att återge Kina sin ställning som Mittens rike.

Vem som är den fria världens ledare är inte helt klart nu när vi har Donald Trump i Vita huset. Vem som är den ofria världens ledare råder det däremot inget tvivel om. Han heter Xi Jinping.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!