Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Helena Gissén

Brå har ingen förklaring – då fortsätter politiska grälet

Ny rapport från Brå: Svenskar med utrikesfödda föräldrar oftare brottsmisstänkta.
Justitieminister Morgan Johansson (S).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Morgan Johansson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Till slut kom den, rapporten som Brå helst hade sluppit göra, och trots att den bara bekräftar vad ”alla redan visste”, att personer med utländsk bakgrund är överrepresenterade bland brottsmisstänkta, har det utbrutit politiskt bråk om slutsatserna. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Alla frågor som handlar om negativa effekter av migration har traumatiserat svensk politik i åratal. Länge beskrevs flyktinginvandring som en vinst för statskassan, hederskulturens existens ifrågasattes och religiös extremism bagatelliserades. Allt detta sker i någon mån fortfarande.

Det är inte konstigt, få tycker det är roligt att peka ut grupper av människor som problem, regeringar av olika kulörer har behövt försvara sin generösa migrationspolitik och sju riksdagspartier hade länge som övergripande mål att stoppa framväxten av det åttonde, vars centrala fråga är att strypa migrationen.

Den tidigare moderata statsministern Fredrik Reinfeldt blev rasande när SVT ställde frågan ”Hur mycket invandring tål Sverige?” i en partiledardebatt, eftersom frågeställningen skulle gynna Sverigedemokraterna. Den uttalade filosofin var att de skulle försvinna om man undvek ämnet.

Av alla frågor på området har ingen varit så laddad som den om brottslighet kopplad till ursprung. Rapporteringen för några år sedan kring sexuella trakasserier och övergrepp på badhus och festivaler och trygghetsmätningarnas stigande kurvor över unga kvinnors utsatthet för sexualbrott fick till slut justitieminister Morgan Johansson (S) att be Brottsförebyggande rådet om en kartläggning. Moderaternas nya partiledning ville att gärningspersonernas ursprung skulle ingå i studien men ministern lät Brå avgöra själva. De hann inte, men slog ändå fast att det var lagändringar och ökad anmälningsbenägenhet som förklarade de stigande kurvorna.

– Vi står inte under ockupation av muslimska män som våldtar våra kvinnor, raljerade kriminologen Jerzy Sarnecki.

Nu följer en tid av ytterligare spekulationer.

Sedan blev trycket i debatten ändå så hårt att Brå tvingades sjösätta en ny stor studie, om alla typer av brottslighet kopplade till ursprung, och i dag kom den, kraftigt försenad. Rapportens bekräftelse av det många befarat och andra sagt sig veta ger nytt bränsle åt debatten om två av väljarnas viktigaste frågor: migration och lag och ordning.

Bara timmarna efter publiceringen hördes de väntade argumenten – från vänster att rapporten spelar rasister i händerna och att överrepresentationen beror på social utsatthet, från höger att det som krävs är hårdare tag och minskad invandring. Sverigedemokraterna deklarerade omedelbart att det är de som haft rätt.

Nu följer en tid av ytterligare spekulationer kring orsakerna till överrepresentationen i brott bland personer med utländsk bakgrund, för precis som i fallet med studien om skjutvapenvåldet nyligen har Brottsförebyggande rådet egentligen ingen förklaring och vet därmed rimligen inte heller hur brotten bäst ska förebyggas. 

En möjlig följd av okunskapen är att det mesta fortsätter som förut, regeringen talar vidare om fler poliser och lägger nya förslag om skärpta straff som högeroppositionen underkänner, enligt principen ”för lite och för sent”.

I värsta fall fortsätter de dagliga skjutningarna som innebär en ny sorts politiskt trauma, där alla famlar efter en lösning. Att ämnet blir en valfråga är ställt utom allt rimligt tvivel.


LÄS MER: V-oron efter rapporten från Brå: ”Rasistisk kontext” 

LÄS MER: SSU: ”Vi ska inte jämka vår budget med C” 

LÄS MER: POLITIKRUMMET: S-kritiken mot Löfvens maktkrets – bara män 


Johan Forssell: ”Måste föra en stram migrationspolitik” 

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell om Brå:s uppmärksammade utredning.