Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gripandet av Puigdemont kan höja temperaturen i Katalonien

Carles Puigdemont greps av tysk polis på väg till Belgien. Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN
Efter gripandet har tusentals personer gått ut på gatorna i Barcelona för att protestera. Foto: MARTA PEREZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den katalanske separatistledaren Carles Puigdemont valde Waterloo som hemvist för sin exil i Belgien.

Nu verkar han dock slutligen ha mött sitt Waterloo.

Men gripandet i Tyskland kan åter höja temperaturen i Katalonien.

Temperaturen har i sanningens namn höjts igen de senaste dagarna i Barcelona. I fredags kväll drabbade separatisterna samman med polisen sedan Spaniens Högsta domstol beslutat att 25 katalanska ledare ska ställa inför rätta.

Så ser alltså den juridiska notan ut efter höstens dramatik i Katalonien där katalanerna under Carles Puigdemonts ledning först genomförde en folkomröstning i oktober om självständighet för Katalonien utan Madrids tillstånd, och några veckor senare utropade sin självständighet.

Det fick Madrid och premiärminister Mariano Rajoy att förlora tålamodet. Det katalanska självstyret upphävdes, Madrid tog direktkontrollen och utlyste nyval.

Carles Puigdemont flydde landet och har sedan dess mest vistats i Belgien. Han har bosatt sig i Waterloo, strax utanför Bryssel. Han hoppades på att kunna göra comeback när separatisterna – till Madrids förtret – vann nyvalet i december.

Men saker och ting har inte gått som Puigdemont hoppats. Och i dag greps han av tysk polis när han var på väg tillbaka till Belgien efter att ha deltagit vid en konferens i Finland.

Spanien utfärdade en europeisk arresteringsorder efter Puigdemont redan i november i fjol, men den drogs tillbaka i december. Det hade inte sett så bra ut om han gripits precis före nyvalet.

Men i fredags utfärdade Spaniens HD på nytt arresteringsordern och det är den som fick tyskarna att gripa honom strax efter att han korsat gränsen från Danmark. Tyskland måste nu fatta beslut om Puigdemont ska utlämnas som spanjorerna vill.

Puigdemont är inte den ende katalanske politikern som sökt sin flykt utomlands. Spanien har utfärdat ytterligare fem europeiska arresteringsorder.

Men de flesta i ledningen sitter redan gripna i Spanien i väntan på rättegång. Ja, så gott som alla som var inblandade i folkomröstningen och självständighetsdeklarationen sitter inlåsta.

Det har skapat stora problem för separatistpartierna som vann nyvalet i december. Tanken var från början av Puigdemont skulle väljas till ny regionspresident, men han gav själv upp de planerna eftersom han då skulle vara tvungen att återvända till Barcelona för att sväras in. Och där skulle han gripas.

Det katalanska parlamentets talman Roger Torrent har sedan dess försökt få två andra separatistpolitiker utsedda till president. Men den förste - Jordi Sanchez - släpptes inte ur häktet och därmed föll det.

Den andre, Jordi Turull, fick inte sin borgen förlängd när parlamentet i helgen skulle utse honom. Så även han sitter nu bakom galler.

Det är inga korta straff de riskerar. Puigdemont och de andra tolv som anklagas för uppror riskerar i värsta fall upp till 30 års fängelse.

Men demonstrationerna i Barcelona i fredags visade att vreden snabbt kan tändas igen. Det kan bli spända dagar om Puigdemont nu ska återföras till Spanien.

Samtidigt är det separatisterna som tycks förlora i popularitet i Katalonien. Vid en mätning för en månad sedan gjort av Catalan Centre of Opinion Studies sa bara 41 procent av de tillfrågade att de ville se ett självständigt Katalonien. Den siffran var 49 procent i oktober i fjol.