USADonald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅNUSADonald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
USADonald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump med Norges statsminister. Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump med Norges statsminister. Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump med Norges statsminister. Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är precis sånt här som gör Trump populär

Publicerad

LONDON

Donald Trump säger att han inte vill ha fler folk från ”skithålsländer”.

Så hör ni jublet?

Från många av de amerikaner som röstade på honom.

Välkomna till 2018! Det verkar inte bli lugnare i Vita huset detta år heller.

Det var där – i Ovala rummet – som Donald Trump fällde sina senaste spontana kommentarer som på en gång skapade en storm av kritik och förfäran. För så här uttrycker sig ju inte en amerikansk president (annat än möjligen privat).

Donald Trump gjorde det dessutom i samtal med en grupp kongressledamöter från bägge de stora politiska partierna. Ett samtal om invandring, en av Trumps hjärtefrågor.

– Varför har vi alla dessa personer från skithålsländer här? undrade han bland annat.

Han talade om länder som Haiti, El Salvador, afrikanska länder. Han var inne på samma spår för några veckor sedan när han talade om att nigerianer väl kunde återvände till ”sina hyddor”.

Trump förnekade i en morgon tweet ordvalet, men sa samtidigt att språkbruket varit tufft.  Allt dominerar nu förstås nyhetssändningarna. Demokratiska politiker undrar hur man ska ta denna president seriöst efter den här typen av rasistiska kommentarer.

Även en republikan som Mia Love från delstaten Utah, kallar Trumps uttalande för ”ovänligt, splittrande, elitistiskt, och står i strid med vår nations värden”.

Men Trump visst nog vad han gjorde, även om uttalandet kanske inte var planerat. Det är ju exakt den typen av ordval som gång på gång har gjort honom populär. Han ”säger som det är”, han uttrycker sig på ett sätt som många av hans väljare gör.

Det är ju exakt den typen av ordval som gång på gång har gjort honom populär, skriver Mats Larsson om Trump.Foto: BRENNAN LINSLEY / AP TT NYHETSBYRÅN

Minns vilket enormt ramaskri det blev när han först talade om ett totalstopp av all invandring från muslimska länder under valkampanjen. Nu var det definitivt kört för honom, trodde många bedömare och kommentator.

Det blev precis tvärtom. Han ökade i popularitet. Donald Trumps väljare är främst vita amerikaner, många av dem känner sig trängda i sitt eget land, känner inte igen sig längre, vet att de är på väg att bli en minoritet där.

Så ja, de applåderar säkerligen också Trumps uttalande att det USA i stället behöver är fler invandrare från länder som Norge. Han hade lika gärna kunnat säga Sverige, men nu var det Norges statsminister Erna Solberg som var på besök i går.

LÄS MER: FN: ”Finns inget annat ord för detta än rasism" 

Donald Trump har från första ögonblick han gav sig in i valkampen väckt skarp kritik och förfäran för sitt sätt att uttrycka sig, som att Mexiko sänder sin ”våldtäktsmän”. Men det fungerade och gjorde honom till president. Han ruskar garanterat av sig den kritik han nu får.

Trump talar inte till kommentariatet och politikerna i Washington. Han riktar sig till det vita USA bortom storstäderna.

Trump är fortfarande djupt impopulär, men ekonomin går som sällan förr och han är på väg att möjligen få igenom utbyggnaden av gränshindren mot Mexiko. Det är sånt han vill gå till omval på 2020.

Resten av världen skakar på huvudet. Donald Trump meddelade i natt att han ställer in ett planerat besök hit till Storbritannien där han planerade inviga den nya amerikanska ambassaden.

Han hävdar i sin tweet att allt blivit för dyrt och att det var en dålig deal att sälja den gamla ambassaden i Mayfair (han lade felaktigt skulden på Obama, beslutet att flytta gjordes under George W Bush).

Sanningen är snarare att han inte vågar komma hit. Han vet att han skulle mötas av omfattande protester.

Men Trump lär inte gråta över en inställd resa till det som traditionellt varit ett av USA:s närmaste allierade. Här finns just inga väljare.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag