De senaste dagarna har medier rapporterat om fall av apkoppor. Först i Storbritannien och sedan upptäcktes fall i flera europeiska länder och USA. Sverige har i nuläget ett bekräftat fall.
Är det här nästa pandemi, frågar sig några.
Troligtvis inte. Många experter blev överraskade av coronavirusets snabba spridning och är därför försiktiga med att slå fast något, men de allra flesta tror att risken för en pandemi orsakad av apkoppor är mycket låg.
Det är inget nytt virus som har dykt upp, och det vaccin som användes mot smittkoppor är också effektiva mot apkoppor. Det finns också ett nytt vaccin specifikt mot apkoppor. Dessutom sprids apkoppsviruset vanligtvis inte så lätt, via kontakt med djur eller nära kontakter mellan människor. De flesta utbrott har dött ut av sig själv, och apkoppor är en ovanlig sjukdom.
Det som fått smittskyddsmyndigheter världen över att reagera är ett möjligt nytt spridningssätt.
I vanliga brukar fall av apkoppor utanför de områden i Afrika där viruset sprids ha en tydlig resekoppling. Antingen har någon rest i området och blivit smittad där, eller så har personen haft nära kontakt med någon smittad. Så är det inte i de flesta fall som upptäckts nu på flera ställen i världen. Det är i många fall osäkert hur de blivit smittade, ett tecken på att viruset kan ha spridits under radarn en tid.
När ett virus dyker upp på ett nytt ställe, i ett nytt sammanhang eller beter sig på ett annorlunda sätt – då finns det varningssignaler som behöver tas på allvar av expertmyndigheter.
Det kommer sannolikt att upptäckas fler i takt med att uppmärksamheten ökar och smittspårning pågår.
Apkoppsutbrottet är det hittills största utanför Afrika. Det är fortfarande få fall, totalt omkring 100 i nuläget. Men det kommer sannolikt att upptäckas fler i takt med att uppmärksamheten ökar och smittspårning pågår. Med smittspårning kan utbrottet begränsas, eftersom människor tros vara smittsamma först när de har symtom.
Det är alltså ingen omedelbar fara för allmänheten, inga omfattande restriktioner eller allmän vaccination är att vänta.
Smittskyddsmyndigheter och experter behöver hitta smittade, ta reda på var och hur de blivit smittade, samt hur länge viruset har spridits utan att det har upptäckts. Trots att sjukdomen inte är ny finns det fortfarande en del kunskapsluckor, och om vi lärt oss något under pandemin är det hur snabbt forskarvärlden kan kraftsamla och ta fram ny kunskap.
Många av de smittade tillhör gruppen män som har sex med män, något som lett till spekulationer om viruset nu också blivit sexuellt överförbart. I nuläget tyder mer på att närheten vid sexuella kontakter är orsaken till smittspridningen i dessa fall. Kanske har de festivaler som fall kopplats till blivit superspridningstillfällen.
Vi ska alltså inte förutsätta att det här är en sjukdom som uteslutande drabbar män som har sex med män, vilket några redan gjort. WHO har därför markerat mot att stigmatisera grupper på grund av en sjukdom, då det kan leda till att dessa personer inte söker vård och att utbrottet därmed blir svårare att stoppa.
Fallen av apkoppor har fått somliga att spekulera vilt, andra att skuldbelägga olika grupper och ytterligare några att oroa sig. Det bästa vi kan göra i nuläget är att invänta officiell och bekräftad information.