Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amina Manzoor

Varför bjöd Pärleros inte in en riktig forskare?

Det har stormat kring Spotify senaste veckorna
Foto: Framgångspodden/Pressbild
Katarina Gospic.
Foto: Beatrice Lundborg/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Många människor är oroliga och har frågor om covidvaccinerna. Då har man ett ansvar att försöka ge dem korrekt information, och inte agera som några av våra största poddstjärnor.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De senaste veckorna har det stormat kring Spotify, efter att företagets poddstjärna Joe Rogan intervjuade vaccinkritiska forskaren Robert Malone och spred desinformation om covidvaccinerna. 270 läkare, sjuksköterskor och forskare krävde att Spotify skulle vidta åtgärder mot felaktig information på sin plattform, sångaren Neil Young och flera andra artister har tagit bort sin musik från Spotify. Detta har lett till att Spotify infört förändringar som ska motverka desinformation. Joe Rogan har också sagt att han ska läsa på bättre inför kommande intervjuer.

Gott så, men skadan är skedd. Joe Rogan har enorm plattform, då har han också ett stort ansvar.

I det senaste avsnittet av ”Framgångspodden” har Alexander Pärleros bjudit in entreprenören och författaren Katarina Gospic för att prata om censur under pandemin. Gospic kallas ofta för hjärnforskare i medier. Forskare är ingen skyddad titel, men hon har inte publicerat någon vetenskaplig artikel sedan 2014. Man måste inte vara forskare för att få prata om vaccin och pandemin, men när hon presenteras som hjärnforskare i podden ger det tyngd åt det hon säger. 

Tyvärr är det massor av felaktigheter och missförstånd som förs fram. Det går inte ens att ta upp alla här.

Det pratas till exempel om biverkningar från covidvaccinerna. Inga läkemedel eller vaccin är helt biverkningsfria, men rapporter av misstänkta biverkningar ska tolkas mycket försiktigt eftersom dessa databaser inte kan slå fast att vaccinet ligger bakom, det kan finnas andra förklaringar. Sedan vaccinerna godkändes har till exempel hjärtmuskelinflammation bekräftats som biverkning och därför ges inte längre Modernas vaccin, som har en högre risk, till yngre människor i Sverige.

I länkarna till avsnittet hänvisar inte heller Gospic till den officiella amerikanska databasen över inrapporterade misstänkta biverkningar utan en sida skapad av en grupp vaccinskeptiska privatpersoner. 

Det finns absolut problem med en vinstdriven läkemedelsindustri, men Gospic nämner inte att data kring vaccinernas effekt granskats av myndigheter före godkännande och dessutom har bekräftats av flera andra oberoende studier.

Hon ifrågasätter att personerna som ingick i kontrollgruppen, och fick placebo, erbjöds vaccin efter ett antal månader. Det beror på att man hade sett en så tydlig effekt av vaccinet att det vore oetiskt att fortsätta låta dem vara oskyddade.

Allt som sägs är inte fel, men den som lyssnar på avsnittet kan lätt få uppfattningen att läkemedelsbolagen lurat i oss att alla behöver vaccin för att de enbart vill tjäna pengar. Sedan vaccinerna började användas har massor av liv räddats. Data från många länder, också Sverige, visar att risken för att hamna på sjukhus är mycket högre för ovaccinerade, oavsett åldersgrupp.

Alexander Pärleros borde fundera över vilka han intervjuar. Jämfört med ”The Joe Rogan Experience” är hans podd småpotatis. Samtidigt har den fler än två miljoner lyssningar per månad och är en av Sveriges mest populära poddar. 

Pärleros säger i sociala medier att han bara ställer frågor som man inte får ställa. Om han verkligen ville ha ett öppet samtal om nyttan och riskerna med covidvaccinerna, varför bjöd han då inte in en riktig läkare och forskare? Då hade han kunnat få riktiga svar, som hjälpt oroliga lyssnare.

Expressen erfar: Alla restriktioner släpps 9 februari