Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amina Manzoor

Väntat att varianten skulle hittas i Sverige

Coronaviruset fortsätter att mutera. Den nya varianten BA.2.86 har många mutationer och har nu hittats i Sverige.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Den nya, kraftigt muterade coronavarianten BA.2.86 har hittats i Sverige. Det var väntat.

Vi vet ännu inte vad det innebär. Men vi är inte i samma situation som vi var våren 2020.

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den femte maj i år meddelade WHO:s generaldirektör att covid-19 inte längre kunde klassas som ett internationellt folkhälsohot. Det innebar i princip att pandemin var över, även om coronaviruset fanns kvar. Virus försvinner nämligen inte efter en pandemi. När det gäller de influensapandemier som världen drabbats av tidigare har viruset fortsatt att cirkulera som en vanlig säsongsinfluensa, tills det dykt upp ett helt nytt influensavirus som orsakat en pandemi. 

Men covidpandemin orsakades inte av ett influensavirus, utan ett coronavirus. Det här var den första pandemin i modern tid orsakad av ett coronavirus, och det var därför osäkert exakt vad som skulle hända. De allra flesta forskare är överens om att coronaviruset sars-cov-2 troligen kommer att bli det femte humana coronavirus som främst orsakar förkylningar. Frågan är bara när.

Viruset fortsätter att mutera och förändra sig, men sedan omikronvarianten dök upp i slutet av 2021 har inga helt nya varianter dykt upp. De har varit lite förändrade, men relativt lika omikron genetiskt och därför har ingen fått ett helt nytt namn av WHO. Inofficiellt har de kallats namn som Kraken, kentauren och Eris av en del mindre nyanserade forskare, och medier har hakat på. Ingen av dessa undervarianter har lett till någon större våg av sjukhusinläggningar, även om de har lett till ökad smittspridning. 

Men för några veckor sedan dök en ny variant upp. Den fick snabbt uppmärksamhet från forskare, eftersom den hade väldigt många mutationer och var genetiskt olik de omikronvarianter som sprids nu. Varianten har dock sitt ursprung i omikron och har fått namnet BA.2.86 (och i medier ibland smeknamnet Pirola).

Den hittades först i Danmark och Israel, och kort därefter också i Storbritannien och USA. De senaste veckorna har det hittats några enstaka fall och BA.2.86 har upptäckts i avloppsvatten i flera länder. Nu har flera fall också hittats i Sverige (samt Portugal och Kanada). Det var väntat. 

I de flesta av fallen har det saknats resekoppling, något som antytt att varianten redan är internationellt spridd enligt den brittiska hälsomyndigheten UKHSA. Att den först hittades i Danmark och Israel kan bero på att dessa länder fortfarande sekvenserar i relativt hög utsträckning. 

Vad innebär då detta? Det är osäkert. Det har inte skett någon snabb eller kraftig ökning av varianten. Vi vet alltså inte om den kommer att ta över. Det finns inte heller några tecken i nuläget på att den skulle orsaka mer allvarlig sjukdom än andra coronavarianter. Både amerikanska CDC och danska Statens serum institut förväntar sig att vaccinerna fortfarande kommer att skydda mot allvarlig sjukdom och död, precis som de gjort tidigare.

Vi är alltså inte i samma situation som vi var i våren 2020, när covid-19 började spridas över världen. De flesta har i dag antingen haft covid-19, vaccinerat sig eller en kombination av de båda. Även om BA.2.86 har större förmåga att infektera människor, är det inte troligt att varianten helt kan ta sig förbi immunförsvaret. För den som är äldre eller tillhör en riskgrupp kan detta ändå vara en påminnelse om att ta den rekommenderade boosterdosen när vaccinationerna drar i gång i höst. Övriga kan avvakta mer information.Fem vanliga myter om gravida och covidvaccin