Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amina Manzoor

Vaccinet är det bästa skyddet i omikronvågen

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Kön till drop-in vaccinationen på Cityterminalen i Stockholm under torsdagen.
Foto: ANDERS WIKLUND/ TT / TT NYHETSBYRÅN

Kommer vi alla att få covid nu? Omikron sveper genom landet och smittar såväl ovaccinerade som vaccinerade.

Men vaccinet kan vara skillnaden mellan en förkylning och att behöva vårdas på sjukhus.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var i slutet av november som vi nåddes av uppgifter om en ny virusvariant som spreds snabbt i Sydafrika. Det tog inte många dagar innan virusvarianten hade klassats som oroande, eller av särskild betydelse, av WHO, fått namnet omikron och fall upptäcktes på många andra ställen i världen.

Sedan gick det snabbt. Norge fick ett superspridarutbrott efter ett julbord. I Danmark orsakade omikron smittorekord redan före jul. Storbritannien såg en kraftig ökning av antalet fall efter att varianten började spridas. Även här i Sverige fick omikron på kort tid fäste, och de senaste veckorna har rekordmånga nya fall rapporterats. 

Omikron har en klar fördel mot delta och andra varianter eftersom den har en mycket större förmåga att ta sig runt immunförsvarets skydd från vaccination eller tidigare infektion. Det gör att viruset nästan sprids lika mycket hos vaccinerade som ovaccinerade.

Oavsett hur många som kommer att smittas blir det allt mer tydligt att omikron sprids blixtsnabbt.

Kurvorna över nya fall pekar rakt upp i många länder, och allt fler experter tror att smittspridningen är svår att stoppa även med tuffa åtgärder. WHO:s Europakontor tror att hälften av alla européer kommer att smittas av covid-19 inom två månader. Samtidigt har modeller har slagit rejält fel under pandemin.

Ni kommer kanske ihåg de svenska studierna som sa att intensivvårdsplatserna skulle ta slut i april 2020 eller att nästan 100 000 svenskar skulle dö före den 1 juli? Eller för att ta ett färskt exempel, norska Folkehelseinstituttet trodde i december på 300 000 dagliga fall i Norge på grund av omikron. En prognos som man snabbt backade från.

Oavsett hur många som kommer att smittas blir det allt mer tydligt att omikron sprids blixtsnabbt. De senaste dagarna har kungligheter, politiker och många andra testat positivt för viruset sars-cov-2. Folkhälsomyndighetens nya scenarier säger att smittspridningen kommer att toppa mellan 47 000 och 69 000 dagliga fall, om några veckor. 

En ljusglimt är att omikron verkar vara mildare än deltavarianten, flera studier och rapporter visar en klart lägre risk för att behöva sjukhusvård. Exakt hur mycket lägre den siffran är vet vi inte riktigt, men någonstans runt halverad eller till och med mer än så. Men, med mycket hög smittspridning kommer vården ändå att känna av en högre belastning.

Som jag nyligen skrev, trots det bistra läget är vi inte tillbaka på samma ställe där vi var för ett år sedan. Vi har vaccin. De rekordhöga smittotalen följs inte längre av rekordhöga sjukhusinläggningar i länder där en stor andel är vaccinerade.

Även om vaccinet inte ger ett jättebra skydd mot att bli smittad med omikron så ger det fortfarande högt skydd mot svår sjukdom och sjukhusinläggning. Enligt de senaste siffrorna är risken för ovaccinerade för att behöva sjukhusvård hela tolv gånger högre än för vaccinerade. Två doser ger fortfarande skydd mot svår sjukdom, men för bäst effekt behövs den tredje dosen. Det är därför viktigt att fler tar påfyllnadsdosen snart. 

Omikron verkar omöjlig att stoppa, men med vaccin behöver konsekvenserna inte bli så allvarliga. Vaccinet kan vara skillnaden mellan att få milda eller tuffare influensaliknande symtom, och att behöva vårdas på sjukhus.