Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amina Manzoor

När är det dags säga att pandemin är över?

Följ senaste nytt i Expressen TV.
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en av organisationens många presskonferenser om covid-19.
Foto: SALVATORE DI NOLFI / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu när många av oss lever i stort sett som vanligt är det kanske få som tänker på att pandemin fortfarande pågår. Men hur vet man om den äntligen är över när viruset inte försvinner?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den 10 augusti 2010 förklarade WHO:s dåvarande generaldirektör Margaret Chan att svininfluensapandemin officiellt var över. Då hade vi levt som vanligt i många månader. Det var inte för att viruset hade försvunnit som pandemin var över, liksom vid tidigare pandemier fortsatte viruset att spridas under influensasäsongen. Däremot spreds viruset inte längre med samma kraft.

När kommer WHO att säga att covid-19-pandemin är över? Inte än på ett tag, i alla fall om man får tro WHO:s generaldirektör. I en video påminde Dr Tedros nyligen oss om att pandemin inte är över, och att drygt 7 000 dödsfall i covid-19 rapporterades till organisationen förra veckan. Även om det kan låta som mycket är det den lägsta nivån sedan mars 2020.

Det är lite svårare att veta hur det ser ut med smittspridningen, då det testas allt mindre. Men undervarianter till omikron ligger nu bakom ökande smitta i flera europeiska länder. De verkar inte leda till mer sjuklighet än omikron, men europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC varnar ändå för att fler fall kan leda till fler sjukhusinläggningar och dödsfall. Sydafrika hade dock ingen större ökning av överdödlighet när undervarianterna tog över.

Det är förståeligt att smittskyddsmyndigheter och hälsoorganisationer är försiktiga, de har blivit överraskade av viruset många gånger.

I stort sett alla experter är överens om att viruset inte kommer att försvinna

Men vi befinner oss inte i samma situation som vi var för två år sedan, eller ens för ett år sedan. Covid-19 har blivit allt mindre farlig för många på grund av vaccin, nya virusvarianter och tidigare immunitet.

Många i Sverige lever i stort sett som vanligt nu, de flesta är vaccinerade med tre eller fler doser. Andra har haft covid-19 en eller kanske flera gånger. Även om det inte ser likadant ut överallt i världen möts inte längre ökade smittotal med nya restriktioner i många länder. Världen börjar lära sig leva med viruset.

Men vad innebär då ett liv med coronaviruset? Vi har inte i modern tid upplevt en pandemi orsakad av ett nytt coronavirus, men i stort sett alla experter är överens om att viruset inte kommer att försvinna. En teori är att covid-19 blir en endemisk sjukdom. Det är inte samma sak som att sjukdomen blir ofarlig, i stället sprids den mer förväntat, till exempel under vintersäsongen. Men vissa år kan utbrotten bli större, andra mindre. Och riskgrupper kan rekommenderas vaccin med jämna mellanrum eftersom skyddet avtar efter ett tag. Ungefär som influensa.

En annan möjlig väg är att det kommer nya varianter som i kombination med tidigare immunitet och vaccination gör viruset sars-cov-2 till ett av de flera coronavirus som främst orsakar förkylningar. Det kan också uppstå en allvarligare variant av viruset. Vilken väg coronaviruset kommer att ta vet vi i nuläget inte, men experterna verkar tro att den här upp- och nedgången av fall kan hålla på ett ganska bra tag driven av avtagande immunitet och varianter. 

Det finns alltså inget självklart tydligt slut på pandemin i närhet. Kanske är pandemin över när WHO bestämmer sig för vad som är en acceptabel nivå av dödsfall, lite krasst uttryckt. 

Se något mer:
Larmet: Vanliga virus beter sig konstigt efter pandemin

Experten: Nedstängningarna har gjort oss sårbara.
0