Sommaren blev inte så lugn som vi hade hoppats. Deltavarianten sprids snabbt, och fallen ökar i stora delar av världen. Också här i Sverige. De senaste veckorna har antalet rapporterade fall ökat varje vecka, och då har inte alla höstens aktiviteter kommit i gång ordentligt än. Det finns indikationer på att delta inte bara är mer smittsam än ursprungsviruset och alfa, utan även orsakar mer allvarlig sjukdom.
Det positiva är att vaccinationerna rullar på. Fem miljoner svenskar är nu fullvaccinerade.
Även om vaccinerna inte är perfekta är de mycket, mycket bra. De minskar risken för att bli svårt sjuk och dö, och i många fall minskar de också risken för att bli sjuk och smittad överhuvudtaget. Det är nu främst ovaccinerade som hamnar på sjukhus och dör av covid-19.
Somliga av oss kastade oss över chansen att vaccineras mot covid-19 när vi fick möjlighet. Men det finns också människor som inte vill vaccinera sig.
I Sverige har män vaccinerat sig i lägre utsträckning än kvinnor. Det finns också lägre vaccinationstäckning i vissa grupper, till exempel utlandsfödda. Samma mönster finns i andra länder.
Det finns många anledningar till att människor inte vaccinerar sig.
Somliga har försökt uppmuntra människor att vaccinera sig, till exempel med gratis pommes frites (ja, på riktigt) eller pengar, med blandat resultat. Därför diskuteras om vaccinering mot covid-19 ska vara obligatorisk. I andra länder tillämpas redan vaccinpass för tillgång till restauranger, biografer, gym, arbetsplatsens lunchrum och mycket annat. Det är inte aktuellt i Sverige, har Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson tidigare sagt.
Det är rimligt att försöka på andra sätt.
Det finns många anledningar till att människor inte vaccinerar sig. Det är stor skillnad på att vilja ha mer information och att tacka nej till alla vaccin och sprida antivaccinationspropaganda. Sverige har bland den högsta vaccinationstäckningen bland barn i världen trots att det är frivilligt, högre än länder med obligatoriska vaccinationer. Här arbetar barnhälsovården med att bygga upp ett förtroende till föräldrarna. Oroliga får mer information och svar på sina frågor – sedan tackar de flesta ja.
Det finns också olika anledningar till att människor tackar nej eller avvaktar med vaccin mot covid-19. Somliga kan vara oroliga för biverkningar, andra har blivit lurade av antivaccinationspropaganda att vaccinet kan förändra vårt DNA eller att vaccinet ligger bakom många dödsfall. Dessa människor behöver svar på sina frågor. Professorn Agnes Wold har till exempel outtröttligt svarat på massor av frågor från Expressens läsare och i sociala medier. Det kan även behövas en riktad informationskampanj.
Andra har kanske avvaktat med vaccinet för att det i vissa regioner är knepigt att boka tid, eller för att de inte har möjlighet att ta ledigt från jobbet för att vaccinera sig. För dessa kan det behövas andra insatser. Region Uppsala bokar till exempel in tider för vissa grupper, detta verkar öka vaccinationsviljan. På andra ställen kanske det behövs drop in-tider eller vaccinationsbussar.
Vi vill alla att pandemin ska vara över och den snabbaste och säkraste vägen dit är med hjälp av vaccin.