För drygt 40 år sedan deklarerade Världshälsoorganisationen att smittkoppor var utrotat. Det var en enorm vinst för folkhälsan att världen lyckats utrota en sjukdom som plågat mänskligheten i tusentals år. Men det tog många år och ett systematiskt folkhälsoarbete för att hitta vartenda fall. Smittkoppor är den enda sjukdomen hos människor som vi hittills lyckats utrota (några prover av viruset har däremot sparats på högrisklaboratorium i USA och i Ryssland).
Få tror att covid-19 kan hamna på listan över utrotade sjukdomar. De flesta experter anser att det för sent, om det ens har varit möjligt. Viruset kan gömma sig i djur, människor kan smitta innan de har symtom och vaccinerna är inte jättebra på att förhindra smitta (men däremot svår sjukdom). Dessutom är det många människor i världen som ännu inte har fått tillgång till vaccin. Åtgärderna för att försöka utrota viruset skulle göra för stor skada, anser experterna. Istället bör man fokusera på att minimera skadan av covid-19, med vaccin, god vård och smittskyddsåtgärder för sårbara grupper.
Men det finns faktiskt sjukdomar som skulle kunna förpassas till historieböckerna inom en snar framtid. En är polio. Många av oss känner ingen som har haft polio, efter att Sverige började vaccinera i slutet av 1950-talet minskade antalet fall snabbt. Det sista inhemska fallet av polio rapporterades 1977.
Sedan dess har antalet poliofall minskat kraftigt i världen, från hundratusentals årliga fall till bara ett hundratal de senaste åren (och faktiskt bara fem under 2021, men det kan bero på pandemin). Målet att utrota polio kommer allt närmare. Vild polio, som det kallas, sprids nu bara i två länder – Afghanistan och Pakistan.
Mässling är en av världens mest smittsamma sjukdomar
Men den sista etappen har visat sig vara mycket svår. Konflikter, vaccinmotstånd och dödliga attacker mot vaccinatörer har lett till bakslag.
Kampen för en poliofri värld fick nyligen en törn. Afrika har räknats som poliofritt sedan 2020 efter att det senaste fallet av vild polio 2016, men nyligen upptäcktes ett fall i Malawi. En treårig flicka blev förlamad i slutet av förra året i polio och sekvensering har visat kopplingar till ett tidigare utbrott i Pakistan. Ingen vet hur viruset kom till Malawi och hur länge det har spridit sig under radarn. En massiv vaccinationskampanj har startat i hopp om att minska risken för att viruset åter ska få fäste på kontinenten.
WHO och Unicef varnar nu också för utbrott av mässling. Hittills i år har man sett en kraftig ökning av fall jämfört med förra året. Mässling är en av världens mest smittsamma sjukdomar, och utbrott är ofta en signal att immuniteten är låg även mot andra sjukdomar.
Under pandemin har barn blivit utan viktiga vaccinationer, antingen för att föräldrarna inte kunnat vaccinera barnen under nedstängningarna eller för att vaccinationsprogrammen pausats. Barn i redan utsatta områden har drabbats i högre grad, i Sverige har vaccinationerna inte minskat under pandemin. Dessutom har vi flera stora konflikter i världen där många människor tvingats fly, vilket ytterligare ökar risken för utbrott.
Vi må vara på väg ut ur pandemin, men arbetet mot de sjukdomar som fått stå tillbaka de senaste åren måste nu prioriteras.