Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amina Manzoor

Macchiarini kunde fortsätta operera in sina plaststrupar

Paolo Macchiarini är åtalad för grov misshandel i tre fall. De tre patienter som fick luftstrupar av plast inopererade är döda i dag.
Foto: ANDERS HUMLEBO/TT / TT NYHETSBYRÅN

Människor bör kunna känna sig trygga med att delta i forskning. Därför är det viktigt att Paolo Macchiarinis ansvar för de experimentella operationerna med luftstrupar av plast prövas i en rättegång.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är lite drygt sex år sedan en av de största medicinska skandalerna i svensk historia briserade. Det hade skrivits om Paolo Macchiarinis luftstrupar av plast i fackpress och internationella medier, och Karolinska institutet hade utrett honom för forskningsfusk, men det var först när SVT sände Bosse Lindquists dokumentärserie Experimenten som fallet blev känt för den breda allmänheten.

Nu står Paolo Macchiarini åtalad för tre fall av grov misshandel. Det har varit en lång väg dit.

Stjärnkirurgen Paolo Macchiarini rekryterades för att forska på Karolinska institutet och operera på Karolinska universitetssjukhuset. Under 2011 och 2012 genomförde han tre operationer med konstgjorda luftstrupar av plast. Plaststruparna skulle revolutionera transplantationskirurgin.


Men fyra visselblåsare larmade om att allt inte stod rätt till. Operationerna var inte alls den succé som de framställdes som. Dessutom menade visselblåsarna att det också förekom forskningsfusk, men Macchiarini blev friad trots att en extern utredare rekommenderade fällning. De blev misstrodda och motarbetade. 

Efter att Experimenten sänts vände det. Dokumentären visade hur patienterna led, och sedermera avled. Var det vård eller forskning, eller blev patienterna utsatta för ovetenskapliga farliga experiment? Många blev, med rätta, upprörda.

Svårt sjuka människor är ofta desperata efter en lösning och riskerar att utnyttjas av charlataner

Skandalen satte i gång en lång kedja händelser. KI:s rektor och flera andra i ledningen avgick. Macchiarini avskedades och fälldes till slut för forskningsfusk. Flera utredningar tillsattes och konstaterade att det begåtts många fel på både Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset, som sedan dess infört nya rutiner och riktlinjer. Dessutom har vi fått en ny lag mot forskningsfusk och en ny myndighet som utreder misstänkta fall.

Men ingen rättslig prövning har skett kring operationerna förrän nu. Åklagaren menar att operationerna var livsfarliga och stred mot vetenskap och beprövad erfarenhet. Paolo Macchiarini anser å andra sidan att han är oskyldig och att han bara försökte ge vård i hopp om att rädda patienterna.


Det finns viktiga frågor som behöver besvaras. Förstod patienterna att det saknades etiktillstånd och exakt hur experimentella operationerna var? Hur mycket ansvar hade Paolo Macchiarini för operationerna i förhållande till sina chefer? Hur låg det egentligen till med djurförsöken?

Det har gått tio år sedan operationerna och även om de tre patienterna är döda så kan det ändå finnas en viss tröst för de anhöriga som finns kvar att frågan prövas. Det är också viktigt för alla patienter som deltar i forskningsprojekt. Svårt sjuka människor är ofta desperata efter en lösning och riskerar att utnyttjas av charlataner. Då måste det finnas skyddsmekanismer i samhället.

Här brast det. 

Det världsberömda Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset gick i god för operationerna och Paolo Macchiarini. KI:s dåvarande rektor valde först att fria honom från forskningsfusk, trots att en extern utredare rekommenderade fällning. Den vetenskapliga tidskriften Lancet publicerade hans artikel och försvarade både den och honom länge. 

Detta gjorde att Paolo Macchiarini kunde fortsätta operera in plaststrupar i patienter i andra länder. Hur länge hade han kunnat fortsätta om det inte vore för visselblåsarna och SVT-dokumentären?

0