Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amina Manzoor

Kommer fler regler att hjälpa om inte alla kan följa dem?

Expressens Amina Manzoor gästar specialsändningen om omikron och vaccinpass.
Sedan några veckor gäller familjekarantän om en i hushållet testar positivt for covid-19.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Smittspridningen ökar och det flaggas för nya restriktioner. 

När rekommendationer om hemarbete, munskydd och avstånd kan komma tillbaka borde man också överväga ett slopat karensavdrag.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En ny oroande virusvariant har upptäckts, smittspridningen ökar i stort sett i hela Europa och antalet covidpatienter på svenska sjukhus verkar vara på väg upp. Ingen vet hur den här vintern kommer att bli, även om belastningen på vården inte väntas bli lika hög som förra året då en stor del av befolkningen nu är vaccinerad.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten flaggar för nya åtgärder för att minska smittspridningen och påverkan av covid-19 på vården och samhället. Exakt vad åtgärderna blir vet vi inte förrän nästa vecka, men vaccinpass på fler ställen, munskydd i kollektivtrafiken, viss återgång till hemarbete och rekommendationer om att på nytt hålla avstånd diskuteras. 

Många av de åtgärderna har vi levt med i nästan två år nu. En viktig åtgärd vore också ett åter slopat karensavdrag.

Karensavdraget togs tillfälligt bort tidigt i pandemin, redan i mars 2020. Det ansågs vara en viktig åtgärd för att människor inte skulle gå sjuka till jobbet. När de flesta restriktioner togs bort i höstas återinfördes också karensavdraget. Människor skulle fortfarande stanna hemma vid symtom, oavsett vaccinationsstatus. Sedan några veckor gäller också karantän för alla i en vecka om någon i samma hushåll testar positivt för covid-19. Detta gäller såväl vaccinerade som ovaccinerade.

Förhållningsreglerna är nog rimliga för att minska risken för vidare smittspridning, mycket av smittspridningen sker i hushåll och studier har visat att deltavarianten är bättre på att infektera vaccinerade än flera andra varianter av viruset. Men regler och rekommendationer kan vara hur bra som helst, frågan är om människor har möjlighet att följa dem.

Det här viruset drabbar inte alla lika hårt. Äldre och redan sjuka är mer sårbara för infektionen. Den som bor trångt eller i ett flergenerationsboende har ökad risk att smitta i hemmet, någon som kanske blir svårt sjuk. Den som arbetar i vissa serviceyrken eller bor i långinkomstområden blir i högre grad exponerad för viruset än någon som kan arbeta hemma.

Forskaren Stefan Baral uttryckte det i en intervju med mig för många månader sedan som att viruset livnär sig på orättvisor i samhället. Han skrev tillsammans med några forskarkollegor en opinionstext i den vetenskapliga tidskriften BMJ i början av året om hur möjligheten att följa rekommendationer kan kopplas till ekonomisk trygghet. Omkring bara en av fem i Storbritannien följde reglerna för isolering eller karantän. Många ville gärna följa reglerna, men möjligheterna att stanna hemma var lägre för personer med låg inkomst eller få besparingar. 

Det är självklart mer komplicerat än så, men har man inte råd med karensavdraget eller riskerar att orsaka karantän för en familjemedlem som behöver jobba kanske man undviker att testa sig eller går till jobbet med symtom.

Folkhälsomyndigheten lämnade på torsdagen över en rapport över möjliga åtgärder till regeringen. Där öppnar man för åtgärder för de som inte kan arbeta hemifrån.

Detta är så klart också en politisk fråga, och en kostsam åtgärd. Men vi befinner oss fortfarande i en pandemi med ökande smittspridning. Om människor känner sig tvungna att gå till jobbet när de är sjuka räcker nog inte utökade regler om munskydd och vaccinpass.

Svenska omikronfallen: ”Verkar vara milda symptom”

FHM ser ingen anledning till panik över nya covidvarianten.