Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amina Manzoor

Kina verkar inte ha planerat för en väg ut

En man i skyddsdräkt vid ett område som satts i karantän i Shanghai i mars i år.
Foto: ALEX PLAVEVSKI / EPA

Efter tre år verkar många kineser ha fått nog av den extrema nolltoleransstrategin mot covid-19. 

Men Kina verkar inte ha tänkt på en väg ut och en kursändring kan leda till massiv smittspridning och död i ett land där immuniteten är låg och många äldre är ofullständigt vaccinerade.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den tredje pandemijulen är på ingång, men för många kommer coronaviruset inte längre att påverka julfirandet. Vaccin och virusvarianter har lett till att stora delar av världen i dag lever allt mer normalt med stora evenemang, öppna restauranger och utan krav på munskydd.

Så ser det däremot inte ut i Kina. Landet där utbrottet först började för tre år sedan har haft en nolltolerans, eller så kallad zero covid-strategi. Ingen samhällsspridning av viruset ska tillåtas, och även enstaka fall bemöts med masstestning, karantän och nedstängningar. 

Den kinesiska strategin är extrem, vi har fått rapporter om människor som låsts in i sina hem, om matbrist och om smittade barn som separerats från sina föräldrar. Ändå har den lyfts fram som en förebild av vissa forskare och politiker. Man har hänvisat till Kinas låga dödstal. Men det finns stora frågetecken kring trovärdigheten i siffrorna, till exempel rapporterade Kina noll dödsfall under ett halvår, trots flera hundratusen smittade. 

Trots att det numera finns gott om vaccin, behandlingar som minskar risken för svår sjukdom och en större erfarenhet att behandla covid-19 inom sjukvården har Kina hållit fast vid strategin när resten av världen har öppnat. Den senaste veckan har vi sett hur missnöjet med de starka covidrestriktionerna vuxit, och på flera ställen i landet har människor protesterat mer omfattande än tidigare.

Trots att omikron är mildare än de tidigare varianterna alfa och delta är den inte harmlös, särskilt inte hos ovaccinerade äldre.

Många har undrat hur länge det går att fortsätta med nolltoleransen mot viruset och vad som kommer att hända om man ändrar strategi.

En stor smittovåg känns oundviklig. Få kineser har, enligt de officiella siffrorna, stött på viruset på naturlig väg och immuniteten i befolkningen är mycket låg. 

Dessutom verkar inte Kina ha planerat för en tid efter nolltoleransen genom att skydda de mest sårbara. Många äldre är fortfarande ovaccinerade eller har inte tagit en boosterdos, vilket är särskilt viktigt för att äldre ska bibehålla ett högt skydd mot svår covid-19. Det finns också tecken på att de två egenutvecklade covidvaccinerna som främst använts i Kina ger lågt skydd mot omikron.

Trots att omikron är mildare än de tidigare varianterna alfa och delta är den inte harmlös, särskilt inte hos ovaccinerade äldre. Detta kunde vi se i Hongkong i våras. När omikron började spridas var två tredjedelar av alla över 80 år ovaccinerade. Dödsfallen steg kraftigt och på kort tid passerade Hongkong länder som till exempel Finland i totalt antal döda per miljon invånare under hela pandemin.  

Som om detta inte är nog finns en oro för att en massiv smittspridning också kan leda till uppkomst av nya varianter, vilket kan få konsekvenser för resten av världen.

Ledande experter har länge sagt, sedan början av pandemin faktiskt, att coronaviruset inte går att utrota. Det finns många orsaker till det, bland annat att vaccinerna inte ger tillräckligt skydd mot infektion och att viruset kan gömma sig i djurvärlden. En nolltoleransstrategi har alltså inget naturligt slut.

Viruset kommer inte att försvinna. Vaccination för att skydda sårbara grupper är nödvändigt. Kina verkar förstå det först nu och satsar på att vaccinera fler äldre.