Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amina Manzoor

Förvirringen som skapar störst fara i pandemin

Pfizer börjar redan nu att utveckla en fjärde dos, men i USA kämpar de fortfarande med att få fler att vaccinera sig.
Vaccinerade har en klart lägre risk att bli svårt sjuka än ovaccinerade. Men inga vaccin skyddar till 100 procent.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

När fler fullvaccinerade smittas av covid-19 är det lätt att få uppfattningen att vaccinerna inte fungerar. Men det är fel. Vaccinerna gör dig inte osårbar, men studier och data visar tydligt att ovaccinerade har mycket större risk för svår sjukdom än vaccinerade. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Lögnen har hunnit halvvägs runt jorden innan sanningen har fått på sig byxorna, brukar det ju heta. Under den här pandemin har det varit särskilt relevant för all den information som cirkulerar om vaccin.

Det sprids till exempel en massa gamla vaccinmyter. Antivaccinationsrörelsen har i många år hävdat att vaccinerade kan ”smitta” ovaccinerade genom att de utsöndrar virus och påstår nu att det sker med covidvaccinerna. Utsöndring av virus kan i teorin hända med vaccin som innehåller levande men försvagade virus, något som våra godkända vaccin mot covid-19 inte gör. Så det man hävdar är alltså inte ens möjligt. Det finns många andra påståenden som jag inte ens tänker bemöda mig med att besvara här.

För det stora problemet är inte lögnerna och myterna, det är förvirringen som råder. Och den förvirringen kan utnyttjas för att skapa misstro mot vaccinerna.

Ta till exempel alla nyheter om de som smittats av covid-19 trots att de är fullvaccinerade. Det är ingen överraskning och betyder inte heller att vaccinerna är värdelösa. Inga vaccin är hundraprocentiga, inte heller vaccin mot covid-19. I studierna som låg till grund för godkännanden av Pfizers och Modernas respektive mRNA-vaccin var skyddet mot sjukdom omkring 95 procent. Kanske gav resultaten oss orealistiska förväntningar.

Mycket högt skydd mot svår sjukdom

Vaccinerna testades mot ursprungsvarianten, den som kom från Wuhan i Kina. För omkring ett år sedan dök en ny variant, alfa, upp. Den var mer smittsam, men vaccinerna skyddade fortfarande mycket bra mot den. Sen kom delta. Den var än mer smittsam än alfa och tog snabbt över på de flesta ställen i världen. Delta påverkade också vaccinskyddet något.

Men det var skyddet mot all form av sjukdom, vilket också kan innebära asymtomatisk infektion och mild sjukdom. Oavsett virusvariant har vaccinerna gett ett mycket högt skydd mot svår sjukdom och död. Vilket betyder att den som trots vaccination blir sjuk oftast inte får en svår sjukdom. Men inte heller i detta avseende ger vaccinerna ett hundraprocentigt skydd, och det kommer att finnas personer som blir svårt sjuka eller dör trots att de fått två doser vaccin.

Om man bara tittar på till exempel hur många som får intensivvård som är vaccinerade så är det lätt att tro att vaccinet ger mycket lite skydd. Men vaccinerade är många fler än ovaccinerade. Det är också vanligare att äldre, som generellt har en högre risk för svår sjukdom, är vaccinerad. Siffror från till exempel Socialstyrelsen visar tydligt att risken är många gånger högre för svår sjukdom för ovaccinerade än vaccinerade i alla åldersgrupper. Det här avspeglas till exempel i att medelåldern för iva-vårdade är 56 år för ovaccinerade, och 71 för vaccinerade. När fler nu läggs in på iva är majoriteten ovaccinerade.

Skyddet från vaccineringen håller däremot inte hur länge som helst. Efter några månader minskar skyddet mot all form av sjukdom, däremot verkar skyddet mot svår sjukdom vara stabilt längre. I en pandemi med hög smittspridning och för sårbara människor räcker det kanske inte med skydd mot svår sjukdom, och därför behövs en påfyllnadsdos efter ett antal månader. Men inte heller en tredje dos ger ett hundraprocentigt skydd.

Vikten av den tredje dosen

Sedan har vi också den nya virusvarianten omikron. I nuläget finns färre än 20 bekräftade fall i Sverige. Men vi ser från våra grannländer att fallen kan öka snabbt. En stor oro har varit hur väl vaccinerna kommer att skydda mot den nya varianten. I dagarna har flera mycket preliminära resultat från små labbstudier kommit. Data måste tolkas försiktigt, men de pekar på att vaccinerna ger sämre skydd mot omikron. De goda nyheterna är att Pfizers data antyder att tre doser vaccin ger ett klart bättre skydd mot omikron än två. 

Men vi måste ge oss till tåls några veckor till för att se hur vaccinskyddet ser ut i verkligheten, labbstudier på antikroppar ger inte alla svar. Och även om skyddet mot omikron är sämre, så tror de flesta forskare och även WHO att två doser fortfarande kommer att skydda mot svår sjukdom och död.

Nu sprids främst delta här, men framtiden med omikron är mycket oviss och vi vet inte om den varianten kommer att ta över. Om något visar detta vikten av den tredje dosen.

Förvirring om skyddet

Att vaccinerna inte skyddar mot smittspridning stämmer inte heller riktigt. Den som blir sjuk trots vaccination har initialt lika höga virusnivåer som ovaccinerade, men blir av med viruset snabbare och är smittsam en kortare period.

Det råder även förvirring om vilket skydd som är bäst. Ett argument som förs från vissa som har haft covid-19 är att de inte behöver vaccinera sig. Studier pekar i båda riktningarna om skyddet efter vaccination eller infektion är bäst, men däremot har man i flera studier sett att den som haft covid-19 och sedan vaccinerar sig får ett starkare skydd än andra. Så även för här finns det något att vinna på vaccination.

Trots snart två år av hårda restriktioner och ett år av vaccinationer är pandemin inte slut. Viruset kommer inte att försvinna och den som väljer att vara ovaccinerad tar en mycket högre risk för att bli svårt sjuk, låt ingen lura i dig något annat.

Svenska Pfizerchefen Mikael Dolsten intervjuades av CNN om de senaste labbresultaten av den tredje vaccinboosten och hur väl den skyddar mot omikron.
0