Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amina Manzoor

Fortfarande oklart hur länge vaccinet skyddar

Ingen vet i nuläget hur länge skyddet från vaccinet varar, men antikroppsnivåer ger inte hela bilden.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nyheten om att antikroppsnivåerna sjunker kraftigt visar vikten av att sätta forskningsresultat i en kontext.

Den ska inte tolkas som att vaccinerade knappt har något skydd efter sju månader.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På tisdagen chattade jag med Expressens läsare och svarade på frågor om covid-19. Flera av frågorna handlade om hur länge skyddet från vaccinet varade, och om dessa personer verkligen kunde känna sig trygga nu när de flesta restriktioner lyfts.

Jag svarade att ingen vet i dag hur långvarigt skyddet från vaccinerna är, men att man efter 4-6 månader kan se en minskning. Vaccinerna verkar fortfarande skydda mot svår sjukdom och död i många av de fall där de inte helt kan skydda mot sjukdom.

Detta fick en person att påstå att jag sprider desinformation och att skyddet faktiskt bara är 15 procent efter sju månader. Efter att ha rapporterat i stort sett uteslutande om pandemin i mer än ett och ett halvt år är jag ganska van vid den typen av kommentarer, det är inte för att få sympati som jag skriver det här.

Istället vill jag lyfta en stor utmaning när det gäller att kommunicera och förstå vetenskap under pandemin.

För ett år sedan skrev min före detta kollega Maria Gunther i en krönika i Dagens Nyheter att vi är vana att befinna oss i vetenskapens utställningsrum, där sånt som de flesta forskare är överens om presenteras. Under pandemin har vi befunnit oss i vetenskapens verkstad, här är det rörigt och resultaten är ofta motstridiga.

Det är fortfarande vanligt med motstridiga forskningsresultat

Det var ett helt nytt coronavirus som dök upp i Wuhan i slutet av 2019. Vi hade inte haft en pandemi orsakad av ett coronavirus i modern tid, våra stora pandemier hade orsakats av influensavirus. Ingen visste riktigt vad viruset skulle hitta på.

Men forskarsamhället har kraftsamlat. På kort tid har sjukdomen och alla dess konstiga symtom kartlagts, riskgrupper har identifierats och sjukvården har utvecklat behandlingsmetoder trots få specifika läkemedel. Dessutom har helt nya vaccin utvecklats, snabbare än någonsin tidigare i historien.

Trots allt detta befinner vi oss i mångt och mycket fortfarande i vetenskapens verkstad. Vi vet inte var viruset kommer från, vi vet fortfarande inte hur väl vissa åtgärder fungerar och vi vet inte hur länge skyddet från vaccinerna varar. Det är fortfarande vanligt med motstridiga forskningsresultat och det finns grupper som gärna utnyttjar denna osäkerhet.

Detta ställer höga krav på alla som kommunicerar kring vetenskap. Nya resultat behöver sättas i ett sammanhang.

För att gå tillbaka till vad läsaren påstod, att skyddet bara skulle vara 15 procent sju månader efter den andra dosen, så är det inte vad studien visade. Hen hänvisade till Community-studien vid Danderyds sjukhus. Antikroppsnivåer hos personal som har haft infektionen och som har vaccinerats har följts under pandemin. De nya resultaten är inte publicerade eller ens utlagda som preprint och måste därför tolkas med försiktighet. Men de visade att antikroppsnivåerna sjunker snabbt, efter sju månader hade de minskat med 85 procent.

Även en kraftig minskning kan innebära ett skydd mot svår sjukdom

Exakt vad de nya resultaten från Danderyds sjukhus innebär vet vi ännu inte. Andra studier har inte visat samma kraftiga nedgång. Antikroppsnivåerna efter vaccination är initialt mycket höga, ofta högre än vad de som haft covid-19 har. Även en kraftig minskning kan innebära ett skydd mot svår sjukdom, vi vet inte vilka nivåer som är tillräckliga. Skyddet består av mer än antikroppar, minnesceller som ger ett skydd mot svår sjukdom finns också.

Data från verkliga förhållanden från Storbritannien visar att skyddet mot all form av sjukdom, även mild, minskar med tiden, men att skyddet mot svår sjukdom och sjukhusinläggning fortfarande är högt. Ett undantag är äldre och särskilt sårbara personer. Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten nu att människor över 80 år, de som bor på äldreboende eller har hemtjänst ska ta en tredje dos. Kanske borde även gruppen över 65 inkluderas.

Vi andra, som varken tillhör en riskgrupp eller är äldre, behöver sannolikt inte en tredje dos just nu. Men det kan ändras, nya data kan tillkomma. Precis som så många gånger förr under pandemin.