Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amina Manzoor

Förståelig oro om man fått Moderna – men risken är låg

Professor Matti Sällberg kommenterar att Modernas vaccin pausas för personer under 30.
Modernas vaccin pausas nu i Sverige för personer under 30 år.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är förståeligt om den som nyligen har vaccinerat sig med Modernas vaccin är orolig. Men risken för hjärtmuskelinflammation är trots dagens besked ovanlig. 

Pausen visar vikten av att följa upp vaccinerna och reagera snabbt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det har varit många snabba besked angående covidvaccinerna det här året. I vanliga fall när ett vaccin godkänts har det testats under en längre tid och vanliga biverkningar är väl utredda. På grund av den pågående pandemin kunde vaccinerna mot covid-19 inte testas lika länge. I stället var studierna då mycket större än normalt. Vanliga, men milda biverkningar upptäcktes i studierna. Det var mestadels ont i armen, lätt feber, huvudvärk och trötthet i några dagar efter vaccination som rapporterades.

När vaccinerna ges till fler kan även ovanliga, men kanske allvarliga biverkningar upptäckas. Så var det med blodproppen i kombination med blödning för Astra Zenecas vaccin. 

På samma sätt upptäcktes också att Pfizers och Modernas vaccin, som båda är mRNA-vaccin, verkar öka risken för myokardit och perikardit, hjärtmuskel- och hjärtsäcksinflammation. Biverkningen är vanligast hos unga män och efter den andra dosen. Men eftersom biverkningen ändå är mycket ovanlig var det inte förrän länder började vaccinera ner i åldrarna som den upptäcktes. Nyttan med vaccinet ansågs trots detta vara positiv för yngre.

Nu antyder nya data att risken för hjärtmuskel- och hjärtsäcksinflammation är mycket tydligare med Modernas vaccin Spikevax än med Pfizers vaccin Comirnaty. Inga data har presenterats, men enligt danska Sundhetsstyrelsen baseras beslutet på preliminära registerdata från Danmark, Norge, Sverige och Finland.

Detta har fått Sverige att pausa Modernas vaccin för personer födda 1991 eller senare, i stället ska Pfizers vaccin ges som första dos. Det är ännu oklart hur det blir med andra dosen för de som redan fått en dos Moderna. Danmark pausar vaccinet för de som är yngre än 18 år. Norge kommer bara att använda Pfizers vaccin för personer under 18 år men rekommenderar också män under 30 år att välja detta vaccin. Finland ska komma med besked inom kort. Varför länderna fattar olika beslut baserat på samma underlag vet jag inte, men det här är svåra avvägningar.

Det är förståeligt om den som nyligen har vaccinerats med Modernas vaccin är orolig. Andra studier har visat att biverkningen ofta är mild och kan gå över av sig själv, men den som har symtom som tryck över bröstet och svårt att andas efter vaccination ska självklart söka vård.

Det är också viktigt att poängtera att risken för hjärtmuskel- och hjärtsäcksinflammation är ovanlig. Exakt hur stor risken är vet vi inte eftersom ingen av de nordiska myndigheterna har presenterat några siffror. Modernas vaccin innehåller mer mRNA än Pfizers, vilket kanske kan förklara den ökade risken för myokardit och perikardit.

Inga vaccin är helt biverkningsfria. I stället vägs nyttan med vaccinet mot risken för eventuella allvarliga biverkningar. Den nordiska registerstudien verkar ha tippat över balansen för Modernas vaccin för yngre. Även om de nordiska myndigheterna gör lite olika så rekommenderar alla Pfizers vaccin i dessa åldrar, det alternativ som man anser är säkrare då det finns mer data också för yngre.

Det tar tid att få fram data, och den tiden har inte alltid funnits under pandemin. Desto viktigare är det att reagera när en signal om en biverkning dyker upp, så som myndigheterna gjort nu.

Se även: Experterna om Morderna – symtomen du bör veta

Expressens medicinreporter Amina Manzoor och vaccinexperten Farshid Jalalvand om att Modernas vaccin pausas för personer under 30 år.