Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amina Manzoor

Efterlängtat vaccin mot svår RS-virussjukdom

Vanligaste symtomen • Då är barnet som känsligast
De två senaste åren har många barn i Sverige blivit svårt sjuka av RS-virus, en effekt av att smittspridningen i stort sett försvann under pandemin.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

De senaste åren har många föräldrar blivit medvetna om hur allvarlig RS-viruset kan vara. 

Det nya vaccinet är viktigt och efterlängtat för att skydda de minsta barnen mot svår sjukdom, men det kan inte ta bort all RS-sjukdom.

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Åtgärderna under pandemin, att stanna hemma vid minsta tecken på sjukdom, hemmajobb och nolltolerans mot snoriga barn på förskolor, gjorde att många andra sjukdomar tillfälligt försvann. Influensa, vinterkräksjuka och RS-virusinfektion höll sig borta under det första året av pandemin. 

När RS-viruset återvände hösten 2021, var det med besked. Det fanns många barn som inte blivit exponerade mot viruset under pandemin, och bland oss andra hade immuniteten minskat. Säsongen startade ovanligt tidigt och blev intensiv, med många små barn svårt sjuka. Vissa läkare rekommenderade till och med föräldrar att hålla sina andra barn hemma om det fanns ett yngre syskon i familjen. 

Vanligtvis brukar en tuff RS-virussäsong följas av ett år med mindre smitta, men så blev det inte. Även förra året blev tuff. Smittspridningen kom i gång tidigt och varade länge. Under säsongen rapporterades 170 vårdtillfällen med RS-virus inom intensivvården hos barn under fem år. 98 var hos barn under ett år. Flera av mina bekanta med små barn tvingades söka vård, några blev inlagda. 

För äldre barn och vuxna ger infektion med RS-virus i stort sett bara en förkylning. Men för små barn kan infektionen vara jobbig, med täppt näsa, hög feber, slembildning och svårt att andas. Även äldre kan bli svårt sjuka. Förra året godkändes en ny antikroppsbehandling som ges som en dos inför RS-virussäsongen. Behandlingen minskade risken för att behöva uppsöka vård med nästan 75 procent.

Även om vaccinet är ett välkommet tillskott för föräldrar och barnsjukvården innebär det tyvärr inte slutet på RS-virussäsonger.

I våras godkändes det första RS-virusvaccinet för äldre, som också kan drabbas av svår sjukdom. Nu har det första vaccinet som ska skydda små barn godkänts (vaccinet får också ges till personer över 60 år).

Vaccinet ges under graviditeten, och antikroppar från modern förs över till barnet och ger skydd under en period efter födseln. Det är samma strategi som används för att skydda små barn mot kikhosta under de första månaderna, tills de är tillräckligt gamla för att vaccineras. 

Vaccinet kan inte skydda mot all RS-virusinfektion, men ger omkring 82 procents skydd mot allvarlig sjukdom under barnets första 90 levnadsdagar. Vid sex månaders ålder hade skyddet minskat till omkring 70 procent, enligt en studie som ligger till grund för godkännandet. 

Även om vaccinet är ett välkommet tillskott för föräldrar och barnsjukvården innebär det tyvärr inte slutet på RS-virussäsonger. Som vi vet kan barn drabbas av svår RS-virusinfektion även efter sex månaders ålder, men små barn har högre risk.

Vi vet inte när vaccinet blir tillgängligt i Sverige. Det är också oklart om vaccinet kommer att rekommenderas brett till gravida av Folkhälsomyndigheten, och i så fall hur lång tid en sådan rekommendation kan dröja. Men, med tanke på de senaste årens många berättelser om barn som blivit svårt sjuka av RS-virus kan jag föreställa mig att det finns många blivande föräldrar som kan tänka sig att betala ur egen ficka för att minska risken för att deras barn ska behöva bli svårt sjuka under de första månaderna i livet.