Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amina Manzoor

Du som tvekar kring vaccinet – tänk om

Vaccinerade har mycket lägre risk att bli svårt sjuka och dö av covid-19 än ovaccinerade.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Snart tas flera restriktioner bort och smittspridningen kan ta fart bland ovaccinerade. Om du inte redan vaccinerat dig, det är dags nu. Vaccinet gör dig inte osårbar, men det räddar liv och håller människor borta från sjukhusen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Många i Sverige har redan vaccinerat sig mot covid-19, men det finns fortfarande de som tvekar. Varför ska jag vaccinera mig om jag ändå kan bli sjuk och skyddet efter en covidinfektion är högre mot deltavarianten än två doser vaccin? De senaste veckorna har jag hört det argumentet allt oftare från människor som inte har vaccinerat sig.

Det började med att en studie antydde att skyddet efter en infektion är högre mot deltavarianten än två doser av Pfizers vaccin. Resultaten är ännu inte publicerade och behöver bekräftas av andra studier. Men de är inte förvånande. 

Många virusinfektioner ger högre immunitet än vaccin, men i några fall är skyddet från vaccinet starkare än det från genomgången infektion. Ingen visste riktigt vad som skulle gälla för covid-19. Somliga forskare har varit övertygade om vaccinerade skulle ha högre skydd, eftersom vaccinerna leder till att jättemycket antikroppar bildas. Andra har trott att genomgången infektion skulle ge högre skydd, eftersom vårt immunförsvar är komplext och består av mycket mer än antikroppar. De som trodde det senare verkar få rätt.

Det betyder inte att det att det är bättre att gå ut och medvetet bli smittad av covid-19 än att vaccinera sig.

För det första, det finns inget bra sätt att veta hur svårt du blir i covid-19. Risken för svår sjukdom är klart högre med ålder och med andra sjukdomar, men det finns även yngre och tidigare helt friska som blivit mycket svårt sjuka och behövt intensivvård. Vaccinerade har mycket lägre risk för att bli så svårt sjuka att de hamnar på sjukhus eller dör. Det bekräftas både av studier och av data från land efter land. I Sverige är just nu en stor majoritet av de som vårdas på sjukhus ovaccinerade. 

Det är egentligen det viktigaste med ett vaccin, att det minskar risken för dödsfall och svår sjukdom. Och det gör vaccinerna i de flesta fall, också mot virusvarianterna.

Fullvaccinerade har också en lägre risk att bli sjuka och smittade överhuvudtaget. Skyddet från två doser vaccin är inte lika högt mot deltavarianten som de tidigare dominerande varianterna, men det är ändå ett betydande skydd. Den som blir infekterad kan utsöndra lika mycket virus som ovaccinerade enligt några studier, men den som är vaccinerad verkar göra sig av med viruset mycket snabbare och är alltså smittsam en kortare period. 

Vaccinerade har även klart lägre risk för långvariga symtom. Det är fortfarande mycket som är osäkert kring hur vanliga och unika de långvariga hälsoproblemen är efter covid-19, men studier tyder på att den som är fullvaccinerad och ändå blir sjuk har lägre risk för dessa många gånger besvärliga symtom.

Den som är orolig för biverkningar bör veta att konsekvenserna av sjukdomen generellt är mycket värre än eventuella biverkningar av vaccinet. 

Det här viruset kommer inte att försvinna och med hösten på ingång kan smittspridningen ta fart, inte minst i ovaccinerade grupper.

Ja, du kan få covid-19 även efter att du har vaccinerats med två doser. Vaccinet är inte perfekt och du blir inte osårbar. Men det minskar kraftigt risken för att du ska bli allvarligt sjuk. Något som är viktigt nu när samhället öppnar allt mer. Det är bråttom nu.