Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amina Manzoor

Därför blir frågan om en tredje dos komplicerad

Regeringens nya besked om vaccinationerna.
Äldre har generellt sämre immunförsvar och behöver därför prioriteras för en tredje dos.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Som väntat så kommer fler personer i Sverige nu att få en tredje dos covidvaccin. Det är fortfarande oklart hur länge skyddet efter vaccinering varar, men äldre som också har högst risk behöver prioriteras.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I dag är det exakt tio månader sedan den första personen i Sverige vaccinerades mot covid-19. Sedan dess har fler än 14,4 miljoner doser getts i Sverige och över 80 procent av alla över 16 år har nu fått två doser.

Även om två doser vaccin ger högt skydd mot att bli sjuk i covid-19 har man de senaste månaderna sett att skyddet från vaccinationen minskar med tiden. Det var inte överraskande, vissa vaccin kräver påfyllnadsdoser med jämna mellanrum. Ingen visste vad som skulle gälla för covidvaccinerna.

Det finns fortfarande inget jättetydligt svar på frågan hur länge skyddet från vaccinerna räcker. Flera studier visar att skyddet mot all form av sjukdom minskar efter några månader, men skyddet mot svår sjukdom och död bibehålls.

Men immunitet är en gråskala, som forskaren Marcus Buggert sa till mig när vi diskuterade detta för några veckor sedan.

För den som är ung och inte har några underliggande sjukdomar kanske det inte betyder särskilt mycket att skyddet mot all form av sjukdom minskar, en genombrottsinfektion kanske inte blir värre än en förkylning. Men äldre har generellt sett sämre immunförsvar och får något sämre skydd från vaccinationer, där kan en genombrottsinfektion bli allvarligare.

Det finns nu studier som visar att en tredje dos ger en kraftig ökning av antikroppar och ökat skydd mot sjukdom. Pfizer och Biontech presenterade för en vecka sedan en studie där man tydligt kunde visa att en tredje dos minskade risken för att bli sjuk i covid-19. I gruppen som fått en tredje dos inträffade fem fall av sjukdom under uppföljningstiden på drygt två månader. I gruppen som inte fått en till dos hittades 109 fall. Detta är preliminära data då de inte är granskade eller publicerade i en tidskrift, utan bara skickats ut som ett pressmeddelande. Det är också värt att påpeka att det var i snitt elva månader mellan dos två och tre i studien. Det är alltså mycket längre än de minst sex månader som de flesta länder rekommenderar. 

Frågan om en tredje dos kompliceras av att många i låginkomstländer väntar fortfarande på sin första dos. Om vi i höginkomstländer vaccinerar alla, oavsett ålder eller sjukdom, med en tredje dos kommer många behövande att få vänta ännu längre. Därför är det viktigt att prioritera de som är i störst behov av en tredje dos.

Precis som tidigare har Sverige åter börjat med de sköraste, personer som bor på äldreboenden, har hemtjänst eller är 80 år eller äldre. Nu utvidgas rekommendationen om en tredje dos minst sex månader efter den andra dosen, till de som är 65 år eller äldre och de som arbetar med äldre och sköra personer. 

Många över 65 år har blivit vaccinerade med Astra Zenecas vaccin Vaxzevria. Eftersom det vaccinet inte längre används i Sverige kommer dessa personer nu att erbjudas en tredje dos med något av de godkända mRNA-vaccinen. Studier har visat att det ger ett högt skydd med blandade vaccinsorter.

Successivt kommer alla i Sverige över 16 år att erbjudas en tredje dos, sa socialminister Lena Hallengren under onsdagens presskonferens. Kanske kommer vi att behöva fler doser än så. Hur många doser som behövs för ett starkt och långvarigt skydd mot covid-19 är fortfarande oklart. Men vi vet att vaccinet räddar liv.

”Tredje dosen stärker skyddet mycket mer”

Molekylärbiologen Farshid Jalalvand om beskedet om en tredje vaccindos.

Johan Carlson: ”Tre doser kan bli standard i Europa”

Folkhälsomyndigheten om en tredje vaccindos.