Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amina Manzoor

Därför är läget annorlunda i dag än förra vintern

Hallengren (S): ”Alla måste jobba på när vi får toppar.”
För bäst skydd mot omikron krävs tre doser vaccin.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Trots toppnoteringar över smittade har antalet covidpatienter på sjukhusen inte ökat lika kraftigt. Förklaringen är vaccin. 

Nu är det viktigt att fler får den tredje dosen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det har nu gått två år sedan vi först hörde talas om ett nytt coronavirus som spred sig i staden Wuhan i Kina. Mycket har hänt sedan dess. Viruset har spridit sig över hela världen, länder har vidtagit kraftiga åtgärder för att minska smittspridningen och belastningen på sjukvården, miljontals människor har blivit svårt sjuka eller dött. Men världen kraftsamlade också och utvecklade vaccin mot covid-19 på rekordfart, och miljarder människor har vaccinerats.

Samtidigt som massor har hänt känns det kanske som att vi står och stampar på samma ställe som vi var för ett år sedan. I dagarna har rekordmånga fall rapporterats, sjukvården larmar om högt tryck och vi har åter många restriktioner att förhålla oss till. Dessutom har stora delar av samhället inte kommit i gång på riktigt än efter jul- och nyårshelgerna och toppen på smittspridningen förväntas inte nås än på några veckor.

Sverige är inte det enda landet som rapporterar toppnoteringar i antal fall och ökat tryck på sjukvården. Sedan den nya virusvarianten omikron upptäcktes i slutet av november har den snabbt tagit över smittspridningen i många länder, med höga smittotal till följd.

Men antalet vårdade på sjukhus ökar inte lika kraftigt tack vare att många av oss är vaccinerade. Omikron har en större förmåga att ta sig runt immunförsvarets skydd från vaccination och tidigare infektion. Men det gäller främst mild sjukdom. Skyddet mot svår sjukdom är fortfarande högt, särskilt efter tre doser vaccin. Därför är det viktigt att fler får den tredje dosen.

Vi är alltså inte på samma ställe som för ett år sedan. Då vårdades omkring 3000 människor på sjukhus för covid-19. I dag är det strax över 800 covidpatienter på landets sjukhus enligt Socialstyrelsen. Men det betyder inte att allt är lugnt.

Antalet personer som behöver vård har ökat, om än inte lika kraftigt som antalet fall. I år har dessutom vårdpersonalen också influensasjuka att ta hand om och massor av uppskjuten vård som fått stå tillbaka under pandemin. Utöver detta är många trötta och utarbetade. 

Det bästa vi kan göra är att vaccinera oss med alla rekommenderade doser och förhålla oss till restriktionerna. Även om omikron verkar vara mildare finns det fortfarande personer som kan bli svårt sjuka. Och det kan få stora konsekvenser för sjukvården och samhället om många blir sjuka samtidigt. 

På sikt behöver vi ha en diskussion om hur vården ska vara organiserad i samhället. Inga seriösa experter tror att viruset går att utrota. Det kan spridas av människor som knappt eller inte alls är sjuka, det kan ta sig runt skydd från tidigare infektion och vaccination och det kan gömma sig i flera olika sorters djur. I stället tror experterna att viruset kommer att bli endemiskt, att det kommer att spridas i samhället främst under vintersäsongen som andra luftvägsvirus. Men med vaccin och immunitet blir covid-19 allt mindre allvarligt.

Vi är inte riktigt där än. Sjukvården kan därför behöva hantera influensa- och covidpatienter parallellt i flera år framöver, det är inte rimligt att dagens situation ska bli vardag.


Grönt ljust för utökat vaccinpass – experterna oeniga.