Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Amina Manzoor

Därför är jag glad, tacksam och kluven över mitt vaccin

Skillnaderna allt större i vilka åldersgrupper som vaccineras
”På mindre än ett år lyckades världen utveckla flera mycket effektiva och säkra vaccin mot den sjukdom som plågar vår värld. Det är en enorm vetenskaplig bragd”, skriver Amina Manzoor.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hälften av alla vuxna i Sverige har vaccinerats med minst en dos mot covid-19. Jag är nu en av dem.

Men hur glad och tacksam jag än är, kan jag inte låta bli att känna mig lite skyldig över den orättvisa fördelningen av vaccin i världen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Någon gång i början av pandemin sa den amerikanska infektionsexperten och presidentrådgivaren Anthony Fauci att ett vaccin mot covid-19 kunde vara färdigt inom 12-18 månader. Framstående vaccinexperter var skeptiska och påpekade att helt nya vaccin kunde ta många år att utveckla. Jag tyckte också att det lät lite väl optimistiskt. Det hittills snabbast utvecklade vaccinet var det mot påssjuka. Det tog fyra år.

Lite drygt ett år senare sitter jag på Kistamässan i Stockholm med en spruta i armen, glad, tacksam och ödmjuk.

På mindre än ett år lyckades världen utveckla flera mycket effektiva och säkra vaccin mot den sjukdom som plågar vår värld. Det är en enorm vetenskaplig bragd som varit möjlig tack vare att forskare offentliggjorde virusets genetiska kod genast, att forskare generöst delade med sig av forskningsresultat, att läkemedelsbolag, myndigheter och regeringar storsatsade på att utveckla vaccin och inte minst att tiotusentals frivilliga ställde upp på att testa vaccinet i kliniska studier.

Fler än två miljarder doser covidvaccin har hittills getts i världen. Nästan hälften av alla över 18 år i Sverige har fått en första vaccindos. Omkring 20 procent är fullvaccinerade. I takt med att andelen vaccinerade ökar, minskar också dödsfall och svårt sjuka patienter. Sällan har nyttan med vaccin varit så tydlig för så många, så snabbt. 

Vaccinering gör oss inte osårbara för covid-19, men det minskar kraftigt risken för att dö, för att bli svårt sjuk, för att smitta andra och för att ens bära på viruset. Vi gör det alltså inte bara för oss själva, utan för att många vaccinerade tillsammans kan minska smittspridningen i samhället och skydda de som inte kan, vill eller har haft möjlighet att vaccinera sig än. Nyttan är tydlig, och riskerna för biverkningar är små. Därför kastade jag mig över möjligheten att vaccinera mig när Region Stockholm öppnade vaccinbokningen för min åldersgrupp.

En skev fördelning av vaccin kan leda till fler dödsfall i slutänden

Men jag vet också att jag är privilegierad ur ett internationellt perspektiv. Fördelningen av vaccin är långt ifrån rättvis världen över. Medan det finns länder i världen som inte ens har haft möjlighet att vaccinera riskgrupper och äldre har länder som Israel, USA, Storbritannien och Sverige vaccinerat omkring hälften av befolkningen, och börjar diskutera vaccinering av barn. 

Detta betyder inte att jag eller vi som enskilda medborgare ska behöva fundera på om vi ska tacka ja när vi erbjuds vaccin, det här är en politisk fråga som måste lösas på internationell nivå. Ändå känner jag ett styng av dåligt samvete efter min efterlängtade vaccination.

WHO har länge varnat för att det saknas många hundra miljoner doser till det globala vaccinationsprogrammet Covax. Först nu lovar flera höginkomstländer att skänka doser, men inte tillräckligt många och de flesta doneras under nästa år. En skev fördelning av vaccin kan leda till fler dödsfall i slutänden och en ökad risk för nya farliga virusvarianter som kan sprida sig över världen. 

Vaccin är det viktigaste verktyget vi har för att ta oss ur den här pandemin. Men vi måste också ta oss dit tillsammans. Som WHO:s generaldirektör har sagt många gånger under pandemin, ingen är säker förrän alla är säkra.


LÄS MER: Amina Manzoor: Astra Zeneca – ett bra vaccin med dåligt rykte 

LÄS MER: Lena Hallengren i stor intervju: ”Oförskämt, direkt lögn”