Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amina Manzoor

Att boosta eller inte boosta?

Medicinreporter Amina Manzoor förklarar vad som ligger bakom råden: ”Det är ganska jobbigt för regionerna att vaccinera en hel befolkning”.
En äldre man vaccinerar sig mot covid-19 i Italien. Många länder fokuserar på äldre och riskgrupper för höstens vaccinationskampanj.
Foto: RICCARDO FABI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

Experterna är överens om att äldre och riskgrupper behöver fylla på skyddet mot covid-19 med ytterligare en vaccindos under hösten. 

Men för den som är vaccinerad, ung och frisk är nyttan med en ny dos inte lika tydlig.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hösten är här, och med den följer också många smittor. Vanliga förkylningar, RS-virusinfektion, influensa och så covid-19 sprids bättre när vi är inomhus och träffar fler. Dessutom befinner vi oss fortfarande i en pandemi, och även om den akuta fasen är över förväntar sig många en ökad spridning av covid-19 under höst och vinter. 

Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccinering för den som har fyllt 65 år eller tillhör en riskgrupp och är över 18 år. Övriga 18 år eller äldre får vaccinera sig igen i höst om de vill, men det finns ingen specifik rekommendation.

Just avsaknaden av rekommendation för hela den vuxna befolkningen har lett till frågor och diskussioner. Bland annat kritiserade Sveriges avgående vaccinsamordnare Richard Bergström Folkhälsomyndigheten för otydliga rekommendationer. Han tycker att alla vuxna bör få en rekommendation om en till dos i höst.

Experterna verkar vara överens om att äldre och riskgrupper behöver uppdatera sitt skydd mot svår sjukdom. De har högre risk för att bli svårt sjuka i covid-19, och kan dessutom få sämre skydd från vaccinering. Denna uppfattning avspeglas även i våra grannländers rekommendationer.

Experterna verkar vara överens om att äldre och riskgrupper behöver uppdatera sitt skydd mot svår sjukdom

Danska myndigheter rekommenderar en höstdos till den som har fyllt 50 år, tillhör en riskgrupp, arbetar inom vården eller äldreomsorg samt den som är nära anhörig till en person som riskerar att bli svårt sjuk. Övriga kommer inte att erbjudas vaccin.

Norska myndigheters rekommendationer om höstdos gäller den som har fyllt 65 år, tillhör en riskgrupp eller är mellan 12-17 och har en allvarlig sjukdom.

Finska myndigheter rekommenderar en fjärde dos vaccin till den som har fyllt 60 år eller tillhör en riskgrupp. Barn över 12 år med kraftigt nedsatt immunförsvar rekommenderas också en till dos. 

Lite olika rekommendationer, men alla fokuserar på de som har högst risk för att bli svårt sjuka i covid-19. 

När det gäller unga och friska är nyttan med en höstdos mer osäker. Covidvaccinerna ger högt skydd mot svår sjukdom och död, men bara kortvarigt skydd också mot mild sjukdom. Hur mycket bättre skydd de uppdaterade vaccinerna ger mot mild sjukdom vet vi ännu inte. Höstens vaccinationskampanjer handlar alltså om att förhindra svår sjukdom och död.

De flesta har nu tagit tre doser covidvaccin. Ganska många har dessutom haft en covidinfektion. Den som är ung och frisk har från början lägre risk att bli svårt sjuk, men skyddet mot svår sjukdom från de tre vaccindoserna förväntas också finnas kvar. Men en ny variant eller tecken på avtagande skydd även i den gruppen kan ändra rekommendationerna.

Jag intervjuade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell för några veckor sedan, och frågade just varför rekommendationerna endast finns för 65-plussare och riskgrupper, och hur andra ska tänka.

Det finns ännu inte tillräckligt stöd för generella rekommendationer och då blir det ett individuellt beslut. Kanske närmar du dig 65-årsdagen, har andra sjukdomar som inte räknas till riskgrupper eller helt enkelt känner dig orolig? Då kan du ta en fjärde dos. Har du tagit tre doser och tycker att det känns onödigt med en till dos? Då kan du låta bli, du bör fortfarande ha skydd mot svår sjukdom.

Läkemedelsverket: ”Det är bäst att vaccinera sig så fort man kan”

Läkemedelsverket höll en pressträff där de tog upp det nya vaccinet som kommer i höst. Många är osäkra på om man ska vänta tills det nya covidvaccinet kommer, eller ta det uppdaterade vaccinet som finns ute redan nu. Läkemedelsverket säger att man bör vaccinera sig så fort som möjligt, och inte vänta tills det nya kommer ut i höst.