Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amina Manzoor

Årets influensa kan bli den värsta på flera år

Läkaren Elin Gahm svarar på läsarnas frågor, så skyddar du dig mot influensa och förkylning.
Efter flera år av lite influensa finns en risk att den kommer tillbaka rejält i år. Experterna är oroade vad som händer om det blir samtidigt som covid-19 ökar.
Foto: Shutterstock

Hösten är här, och om någon månad är influensan på ingång. Kanske. Covidpandemin har gjort influensasäsongen oförutsägbar.

Det som oroar experterna är en hög spridning av covid-19 och influensa samtidigt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För två år sedan, när vi tog oss igenom vår första pandemivinter, dök säsongsinfluensan inte upp. Inte i Sverige, och inte heller någon annanstans på norra halvklotet. Något liknande hade aldrig hänt förut. Åtgärderna för att minska spridningen av covid-19 tryckte ned influensaspridningen helt. Experternas varningar om en ”twindemic”, en parallell spridning av covid-19 och influensa, kom på skam.

Även förra året betedde sig influensan ovanligt. Under hösten ökade antalet fall och det såg ut att bli en normal, om än något tidig, influensasäsong. Men i slutet av året kom omikronvågen med en mäktig kraft, och influensafallen föll. När spridningen av omikron mattades av under våren, kom influensan tillbaka för en andra, men mindre, våg. 

Hur blir det i år? Ingen vet, men ett orosmoln är att immuniteten i befolkningen är låg efter flera år av mycket lite smitta. Tittar man på Australien, som nyss haft sin årliga influensasäsong, kan det bli besvärligt. Landet hade den högsta spridningen av influensa på flera år, och dessutom en hög spridning av covid-19.

Covid-19 är också ett orosmoln inför vintern. Tre år in är coronaviruset fortfarande relativt oförutsägbart. Vad kommer det att hitta på nu?

Experterna verkar överens om att smittspridningen kommer att öka, och fallen börjar redan öka i flera europeiska länder. Den är även relativt hög i Sverige, enligt en ny stickprovskontroll från Folkhälsomyndigheten.

Den ökade smittspridningen beror bland annat på att vi umgås inomhus mer och att vissa luftvägsvirus trivs extra bra under den kallare perioden. En annan orsak till ökande smittspridning är avtagande immunitet. Skyddet du får efter vaccination eller infektion räcker inte hur länge som helst, och därför rekommenderas sårbara grupper en boosterdos för att minska risken för svår sjukdom.

Nya virusvarianter har tidigare stått bakom en uppgång av smitta. Nu har vi snart haft global dominans av omikron, den femte varianten av särskild betydelse, i ett år. I stället för helt nya varianter har undervarianter av omikron dykt upp. Till exempel har BA.5 stått för majoriteten av fallen i Sverige och många andra länder under flera månader. Men är ytterligare undervarianter på väg att ta över? Omikronsläktingar med knepiga namn som BA.2.75.2, BQ.1.1 och BF.7 har upptäckts, men om någon av dem har kapacitet att tränga undan BA.5 vet vi inte. Inte heller vad det skulle kunna få för konsekvenser. Men de flesta tror att både tidigare infektion och vaccination skyddar mot svår sjukdom.

Mycket är alltså osäkert inför den kommande vintern. Kanske blir det ännu en vinter med en mild influensasäsong och kanske blir det ingen rejäl vintervåg av covid-19, tack vare en hög immunitet i befolkningen. Men det kan också bli den twindemic som oroar experterna. En samtida eller påföljande hög spridning av både covid-19 och influensa drabbar också samma grupper hårt: äldre och personer med underliggande sjukdomar. Därför är det viktigt att de som rekommenderas vaccinerar sig mot både influensa och covid-19. 

Se även: Larmet – vanliga virus beter sig konstigt efter pandemin

UR ARKIVET: Larmet: Vanliga virus beter sig konstigt efter pandemin.