Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kronan föll direkt efter besked om budgeten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.
Alliansen nobbade Löfven.
Löfven står nu inför en kris.

Efter Sverigedemokraternas besked föll den svenska kronan mot både dollarn och euron.

Sämre tillväxt och högre arbetslöshet kan bli effekterna om den politiska osäkerheten kvarstår.

- Långsiktigt är det olyckligt för Sverige om man inte har en beslutsfähig regering och där man går på patrull i varenda fråga. Det ger ingen bra signal varken till företag, hushåll eller investerare, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Men varken börsen, Riksbankens ränta eller boräntorna väntas påverkas nämnvärt, enligt experterna.

Sverigedemokraternas besked om att partiet avser fälla regeringens budget under dagens omröstning i riksdagen skakade om landet. Kronan föll mot både dollarna och euron.

- Det var en liten reaktion. Kronan mot euron var en rörelse på ungefär tre öre, det är inte mycket. Sen har kronan försvagats lite mer mot dollarn men det är lite kronsvaghet. Vi har sett globalt i dag att dollarn stärkts, det är snarare en dollarstyrka än en kronsvaghet, Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

"Betala ett ekonomiskt pris"

För de som är oroliga över vilka reaktioner SD:s besked får på börsen kommer Bergqvist med lugnande besked.

- Många företag i Sverige har verksamhet i andra länder. För merparten av bolagen på Stockholmsbörsen är det viktigare vad som händer i Kina, Europa eller USA än vad som händer på hemmaplan. De som är intresserade av aktiemarknaden behöver inte vara oroliga över den politiska utvecklingen, säger han.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth ser inga större effekter på kort sikt. En förklaring är Sveriges stabila finanser, enligt Winsth

- Tillväxtmässigt tror jag inte att det kommer att få någon större betydelse. Vi har en svag regering som har svårt att fatta beslut utan att kompromissa i dagsläget vilket inte gör att det blir någon jättestor förändring. Långsiktigt är det olyckligt för Sverige om man inte har en beslutsfähig regering och där man går på patrull i varenda fråga. Det ger ingen bra signal varken till företag, hushåll eller investerare, säger hon.

Om den politiska osäkerheten kvarstår kan dock situationen bli en annan, enligt experterna.

- Den osäkerhet vi har nu, om den leder till politiska baklås tror jag att vi kommer att få betala ett ekonomiskt pris i form av lägre tillväxt och kanske också högre arbetslöshet. Men de effekterna ligger längre fram i tiden. Det krävs en ganska lång period med den här osäkerheten och att man inte kommer till beslut. Det är först då man börjar se effekterna på svensk ekonomi, säger Robert Bergqvist, på SEB.

"Får avvakta situationen"

Knut Hallberg, seniorekonom på Swedbank, pekar på att ett så kallat extraval kan skaka om.

Om Stefan Löfven måste utlysa extraval kan det göra att negativa effekter på finansmarknaden och på ekonomin ökar. Det vi vet är att osäkerhet är något som varken företag, hushåll eller finansmarknaden gillar.

Det finns ingen anledning att agera - vare sig på aktiemarknaden eller med sina boräntor, enligt Hallberg.

- Nej, det tycker jag inte. Man får avvakta situationen. Det är inte något som förväntas påverka Riksbanken eller boräntorna.

Så kan du påverkas av SD-beskedet

1 Den svenska kronan föll något igår mot dollarn, ner till 7,50 kronor per dollar. Det är den lägsta kursen sedan juli 2011. En euro kostade efter beskedet 9,31 kronor.

2 Den svenska politiska osäkerheten kan leda till att utländska investerare drar sig för att investera i svenska företag.

3 Stockholmsbörsen bedöms enligt experterna inte påverkas negativt. Tvärtom steg börsen under tisdagen med 0,2-0,3 procentenheter.

4 En långvarig politisk osäkerhet kan leda till försämrad tillväxt och högre arbetslöshet två, tre år fram i tiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.