Konstnären Ernst Nordin designade enkronan från 2001. Nu har det dykt upp en förfalskning - som smädar kungen. "Jag tycker inte att det är så roligt", säger Ernst Nordin. Foto: Emil Nordin
Konstnären Ernst Nordin designade enkronan från 2001. Nu har det dykt upp en förfalskning - som smädar kungen. "Jag tycker inte att det är så roligt", säger Ernst Nordin. Foto: Emil Nordin

Kron-konstnären om förfalskningen: "Elakt"

Publicerad

Den verkliga enkronan från 2001 designades av konstnären och skulptören Ernst Nordin.

Han blir förvånad när han hör om förfalskningen.

- Jag tycker det är elakt att göra så, att skriva så, säger han, till Expressen.se.

De förfalskade enkronorna som sprida i Sverige väcker mycket uppmärksamhet.

Riksbanken konstaterar att det ser ut som ett riktigt mynt – sånär som på textraden: "Vår horkarl till kung"

– Det är väldigt bra gjort, säger Mårten Gomer, teknisk expert, till TT.

"Inte roligt"

Den verkliga enkronan designades av Ernst Nordin.

– Jag vet inte vad jag ska tycka. Men jag tycker inte att det är så roligt, säger han om förfalskningen.

Enligt Ian Wiséhn, museidirektör på Kungliga Myntkabinettet är myntförfalskningar av den här typen svårt att genomföra. Det är en tidsödande och komplicerad process att få myntet att se så bra ut att det lurar någon.

– Jag skulle tro att man gör en gjutform som ristar in ett negativ av myntet i. Och det är inte lätt gjort, säger han till TT.

Tidigare förfalskningar har främst varit av tiokronor. En serie av dessa framställdes som ett konstverk av konstnären Pär Lindblom. Han förvrängde dock aldrig kungen och tillverkade dem i helt i guld.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag