Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krokodilen bet av Lars arm: ”Fruktansvärd smärta”

Efter attacken – Skansen bygger om krokodilanläggningen
Lars Lidegren, 79, attackerades av krokodilen på Skansen-akvariet. Bilden är tagen dagen efter attacken.Foto: Elin Jönsson
Lars Lidegren har tvingats amputera sin vänstra arm efter attacken.Foto: Janne Åkesson / Swepix
Skansen har byggt om krokodilburen sedan händelsen.Foto: Elin Jönsson

Lars Liedegren, 79, skulle hålla tal inför herrklubben på Skansen i Stockholm.

I stället hamnade han öga mot öga med en krokodil, i det som blev en dragkamp för livet.

– Det var som ett kanonskott. Jag kände en fruktansvärd smärta och så hängde krokodilen där, säger han.

Arkitekten Lars Liedegren, 79, sitter och skissar när Expressen når honom.

För att kunna svara i telefonen måste han lägga ner skisspennan. Sedan han tvingats amputera den vänstra armen är det flera saker som inte längre går att göra på samma sätt.

– Det handlar till exempel om hur man ska gå på toaletten, hur man ska klara olika saker i livet och ändå vara glad, säger Lars Liedegren.

Förändringen kom den 20 augusti.

Lars Liedegren befann sig då på Skansen-akvariet för den årliga kräftskivan som anordnas av hans herrklubb. Där skulle god mat varvas med sång och tal, enligt tradition.

En timme in i middagen blev det Lars tur. 

Eftersom han är kort valde han att ställa sig på en trappavsats vid krokodilburen. Djuren skymdes bakom en informationsskylt, och Lars Liedegran la armen mot glaset för att kunna vända sig om.

– Jag klättrade upp och skulle svänga 180 grader. Då, när jag precis kommit runt, då dånade det till, säger han.

”En fruktansvärd smärta”

På ett ögonblick kastade sig en av krokodilerna upp och tryckte ner det inre plexiglaset i buren. Djurets gap slöt sig blixtsnabbt om Lars Liedegrens vänstra arm.

– Det var som ett kanonskott. Jag kände en fruktansvärd smärta och så hängde krokodilen där. Jag tittade in i dess ögon och sedan tittade jag mot mina bröder. Sedan började en dragkamp mellan krokodilen och dem.

Krokodilen försökte dra ner Lars Liedegren, 79, i sin bur.Foto: Privat / Läsarbild

Lars Liedegren beskriver händelseförloppet som filmiskt. Han hörde sig själv skrika medan de närmaste gästerna sprang fram för att hjälpa till.

Eftersom djuret låst sitt bett blev det en svår kamp. Smärtan intensifierades allt medan krokodilen snurrade i ett försök att dra Lars mot sig.

– Jag var helt borta, från mer än att det gjorde väldigt ont. Jag såg på mina kompisar, jag såg på krokodilen och tänkte vem fan ska vinna det här?

En kvast och flera hjälpande händer blev till slut Lars räddning. Sällskapet siktade mot krokodilens ögon och djuret segnade ner i buren.

Samtidigt drogs Lars ner på marken. Han blödde ymnigt från såret i armen och fick hjälp av en vän som fäste en livrem runt armen för att stoppa blodflödet.

Han tröstades och våndades tills ambulansen kom. Snabbt därefter fick han en spruta med smärtlindring, och då slocknade allt.

– Då flög jag upp i universum. 

Vårdades i 14 dagar: ”Som att krokodilen fortfarande sitter där”

När Lars Liedegren vaknade befann han sig på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Bredvid satt en narkosläkare som förklarade att han opererats och att allt hade gått bra. 

Först dagen därpå fick han veta att hans vänstra arm hade amputerats.

– Jag var helt chockad, jag förstod inte, men då berättade läkarna att jag hade nerver som talade om att armen var kvar, men att verkligheten var att jag inte hade någon.

Därefter följde 14 dagar på sjukhuset. Lars Liedegren opererades igen för att läkarna skulle kunna förhindra infektion och senare för att sy ihop såret efter amputationen. 

Tiden på sjukhuset beskriver han som trygg.

– Alla som jobbar på de här avdelningarna är så jäkla fantastiska, de är änglar.  När jag åkte därifrån kändes det som att klippa av navelsträngen, att nu ska jag hem till verkligheten, säger han.

Verkligheten efter attacken blev dessutom en annan. I dag går Lars Liedegren på mediciner för att döva smärtan. Han vaknar fortfarande av besvärande fantomkänningar.

– Det är som att krokodilen fortfarande sitter där, kvar på axeln. Sedan skjuter det i väg pilar av smärta. Det är som att hjärnan inte ställt in sig än.

Sjukhusbesöken är inte heller ett avslutat kapitel. Under fredagen har Lars Liedegren varit på kontroll för att byta bandagen, och framöver ska han prövas för en protesarm. 

Sjukgymnastik och samtalsterapi står också på schemat.

– Jag försöker att vara så normal det går och folk jag träffar säger att jag verkar glad, men det är klart att det tar på insidan. Det måste man också få någon medicin för. 

Skansen-akvariet byggs om

Lars Liedegren betonar att han inte anklagar någon för olyckan.

Under torsdagen var han tillbaka vid Skansen-akvariet, där krokodilburen byggts om för att förhindra fler olyckor. 

För 79-åringen var det ett första möte med reptilerna sedan han miste sin arm.

– Det kändes inte någonting. Jag stod där och tittade på hela anläggningen och då kom en kille upp och frågade hur det gick för killen som blev biten av krokodilen. Då sa jag att det var jag, säger Lars Liedegren.

Han fortsätter:

– Killen undrade om krokodilen skulle få leva eller inte, men de gör ju sitt. Man kan inte straffa en sådan där bara för att den tog min arm. Det går inte att ändra på djur, men vi människor, vi kan ju ändra oss litegrann.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.