Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kroghoppet: Stöd – för att klara avbokningarna

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Sedan första december i år måste alla som vill besöka ett offentligt evenemang, med fler än 100 deltagare, ha ett giltigt covidpass.
Foto: Erik Cronberg / Digg/Ehälsomyndigheten
Regeringen har lämnat in en remiss om att införa krav på covidpass även vid gymbesök.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Julbord.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen har lämnat in en remiss om att utöka kravet på vaccinpass – så att det även ska gälla för restauranger och gym.

De verksamheter Expressen har varit i kontakt med är försiktigt optimistiska.

Men det finns också förhoppning om att mer stöd ska ges till restaurangbranschen efter tisdagens besked om nya åtgärder.

– Det är en bransch som gått på knäna rätt länge, säger Linda Eriksson, kommersiell chef på kedjan O'Learys.

I dag lämnar regeringen in en remiss om att det ska krävas covidpass, alltså intyg på coronavaccination, för restaurang- eller gymbesök. En åtgärd som sedan första december gäller vid offentliga sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 deltagare.

Skulle vaccinpass bli verklighet skulle det innebära mer arbete för restaurangkedjan O'Learys – men de hoppas att passen i så fall ska komma med fördelar.

– Covidpassen vet vi bidrar med en viss komplexitet i drift. Men samtidigt är det ett sätt för restaurangägare att hålla sina verksamheter öppna. Så vi ser att det kan vara ett bra sätt att hålla i gång restaurangnäringen och kanske också minska behovet av andra åtgärder, säger kedjans kommersiella chef Linda Eriksson.

Hon hoppas också att restaurangerna ska få stöd för den omställning som krävs. Dels i form av omställningsstöd och dels i form av ett återinförande av permitteringsstödet – vilket kan behövas för att behålla personal.

 – Framför allt nu när man är så pass sent inpå och säkert får en del avbokningar – när man redan köpt in varor och bemannat upp för julbord. Det stödet till branschen behövs nog retroaktivt redan nu, säger Linda Eriksson.

Linda Eriksson, kommiersiell chef på O'Learys, hoppas att restaurangbranschen ska få stöd ifall det blir tal om att inför vaccinpass för restaurangbesök.
Foto: Borje Svensson / Pressbild

Expressen har sökt finansminister Mikael Damberg, S, för en kommentar om stöd till restaurangbranschen. I ett sms svarar ministerns pressekreterare Mirjam Kontio:

”Dessa åtgärder tillsammans med utökad användning av vaccinbevis och fortsatt vaccinering gör att vi hoppas att utvecklingen ska gå åt rätt håll och att vi inte behöver införa ytterligare restriktioner”, skriver hon och fortsätter:

”Regeringen har beredskap för att ytterligare stöd kan behöva införas om utvecklingen går åt fel håll och om företagens förutsättningar går åt fel håll”.

”En del diskussioner”

På Högfjällshotellet i Sälen är man också försiktigt optimistiska till vaccinpass, framför allt då man redan nu ser att passen skulle kunna underlätta för verksamheten,

– Det skulle bli enklare för personalen. Vi har ju redan covidpass för afterski och nattklubbar. Som det ser ut nu måste vi stå och sortera alla gäster som ska in på nattklubb eller bara komma in på restaurangen. Allt är i samma hus, säger vd:n Thommy Backner.

Har det fungerat smärtfritt hittills med vaccinpassen?

– Det kan man väl säga, det har ju bara varit en helg. I stort sett smärtfritt, men sedan finns det ju några som inte riktigt accepterar det eller tycker att det är ett jävla vansinne. Det blir en del diskussioner, men det är under en procent som har den sortens synpunkter.

”Infört många åtgärder under pandemin”

Hos Friskis och Svettis i Stockholm säger man sig vara redo att införa vaccinationspass.

– Vi följer ju hela tiden myndigheternas rekommendationer och infört många åtgärder under pandemin som ligger kvar. Vad gäller covidpass väntar vi spänt på besked och vi har förberett våra system, säger Josefin Engfelt, PR-ansvarig på gymkedjan i Stockholm.

Enligt Josefin Engfelt kommer gymkedjan inte att spara ner användarnas pass i någon databas ifall det skulle införas ett krav. I stället kommer det att lagras information om att man visat upp ett covidpass och hur länge det gäller.

– Det är klart det kommer att ta lite mer tid i våra entréer när medlemmar ska visa upp sitt pass första gången. Men när det väl är gjort kan man ju träna på som vanligt tills passet går ut, de gäller ju ett halvår, säger hon. 

Nationellt är det inte alla Friskis-medlemmar som tränar på en av föreningens egna anläggningar, vilket gör att hanteringen av covidpass kan skilja sig runtom i landet.

– Vi har ett antal mindre föreningar som kanske tränar i kommunala idrottshallar eller liknande. Där blir det en liknande hantering, men kanske manuell och kanske att man måste göra det varje gång på några ställen, säger Susanne Jidesten, generalsekreterare för Friskis och Svettis.

Här är det nya restriktionerna - steg för steg

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.