Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krögare sköts ihjäl vid Ica-butik i Danderyd

Mannen har flera gånger dömts för brott.
Polis och ambulans på plats i Danderyd vid dödsskjutningen på måndagskvällen.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
En revolver som mannen hade på sig 2015.
Foto: POLISEN.
Larmet om en skottlossning utanför Ica i Stocksund kom vid 20-tiden på måndagskvällen.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

Mannen som mördades utanför en Ica-butik är en krögare som flera gånger dömts för brott.

Tidigare har han drivit en känd Stockholmskrog.

Han sköts i huvudet framför ögonen på flera vittnen, däribland ett barn, enligt uppgifter till Expressen.

Vid 20-tiden på måndagskvällen larmades polis till Stocksund i Danderyd, i närheten av en Ica-butik, där en man hade skottskadats allvarligt. Hans liv gick inte att rädda. Enligt Expressens uppgifter sköts han i huvudet framför ögonen på en kvinna, ett barn och två andra personer.

Mannen var på väg hem när han sköts, erfar Expressen.

Polisens tekniker på plats efter mordet i Danderyd.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
Larmet kom på måndagskvällen.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

– Han var en god pappa och make och han förtjänade inte att skjutas som en hund på gatan, säger en person i mannens närhet.

Tre personer är anhållna på sannolika skäl misstänkta för mord.

Enligt Expressens uppgifter rör det sig om två män i 20-årsåldern och en i 30-årsåldern. Den äldre av dem har avtjänat fängelsestraff för rån och grovt narkotikabrott.

Aktuell i knarkutredningar

Händelsen skedde mitt i ett välmående villakvarter i Danderyd. Mittemot ligger en Ica-butik och en restaurang som håller på att renoveras.

Den skjutne mannen har runt tio punkter i sitt belastningsregister och varav merparten av brotten har mildare påföljd än fängelse. 2015 dömdes han dock till fängelse sedan han gripits med en laddad revolver, kaliber 357 Magnum.

Han förklarade för polisen att han hade med sig vapnet eftersom en kamrat blivit skjuten dagen före. Hemma hos honom hittades flera andra vapen. Han dömdes till fängelse i ett år och fyra månader för narkotikabrott, två fall av vapenbrott och två fall av brott mot vapenlagen.

Enligt Expressens uppgifter har mannen genom åren varit aktuell i flera stora brottsutredningar om knarksmuggling.

LÄS OCKSÅ: Tre gripna efter dödsskjutingen i Danderyd 

I flera år var han häktad i sin frånvaro och efterlyst av svensk polis efter att polisen hittat amfetamin värt 65 miljoner kronor under 2002. Det beskrevs som ett ”rekordbeslag” av Stockholmspolisen – det största på 20-30 år.

Dömd för vapenbrott

Hans kamrater dömdes till tio års fängelse för grovt narkotikabrott och smuggling. Senare, 2012, beslutade åklagare att lägga ned förundersökningen gällande den nu mördade mannen.

En person omhändertogs av polis efter mordet.
Foto: Läsarbild

– Han har alltid varit en ”bakom-man” i olika utredningar, säger en utredare som haft mycket kontakt med den nu mördade mannen genom åren.

I amfetaminmålet var en känd Stockholmskrog som mannen drev på den tiden central. Senare har han kopplats till en annan restaurang i huvudstaden som brann upp under mystiska omständigheter. Även på senare år har mannen förekommit inom restaurangbranschen.

Innehavet av revolvern ledde till ett fängelsestraff för bland annat vapenbrott.
Foto: Polisen

”Jobbat med grönsaker”

Han har jobbat ihop med en av Sveriges mest kända rånare – en ligaledare som efter avtjänat straff sadlat om till företagare.

Förra året fick mannen problem med Skatteverket. Han upptaxerades efter att bland annat ha struntat i att redovisa inkomster från ex-ligaledaren och andra personers företag.

Mannen förklarade att hans arbetsuppgifter bland annat gått ut på att vara förhandlare och inköpare av grönsaker och i det arbetet ingick att resa runt och bedöma kvalitén på sådana. I den före detta rånarens bolag var han ”säkerhetsansvarig”.

Vet du mer? Kontakta oss!

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.