Efter Aleksandras kritik av den svenska utrikesministern blev hon inbjuden av den israeliska ambassadens twitterkonto Foto: PrivatEfter Aleksandras kritik av den svenska utrikesministern blev hon inbjuden av den israeliska ambassadens twitterkonto Foto: Privat
Efter Aleksandras kritik av den svenska utrikesministern blev hon inbjuden av den israeliska ambassadens twitterkonto Foto: Privat
Margot Wallström har fått kritik från Israel. Foto: Sven LindwallMargot Wallström har fått kritik från Israel. Foto: Sven Lindwall

Margot Wallström har fått kritik från Israel.

 Foto: Sven Lindwall

Kritiserade Wallström – nu hyllas hon av Israel

Publicerad

Under måndagen bad Aleksandra Boscanin om ursäkt till Israel för Margot Wallström med ett officiellt Sverige-konto.

Nu hyllas hon av Israels ambassad i Sverige för inlägget.

– Vi kommer tacka henne för ställningstagandet, säger vice ambassadör Asaf Segev.

Det var under måndagen som studenten och MUF-medlemmen Aleksandra Boscanin bad om ursäkt till Israel för sveriges utrikesminister på det officiella Sweden-kontot.

Varje måndag får en ny person använda kontot med över 87 000 följare för att under en vecka skriva om vad de vill.

Efter kritiken mot utrikesministern Margot Wallström fick Aleksandra ett svar från Israels ambassad i Sverige.

"Hi @sweden apology accepted ;) Let's meet? <3", skrev kontot Israel i Sverige, ambassadens officiella konto på twitter.

"I'd love to!", svarade Aleksandra Boscanin med Sverige-kontot.

Israels ambassad vill tacka

– Vi älskar att se att det även finns förståelse för Israel och samtidigt är det uppenbart att det är skrivet på en väldigt pluralistisk plattform som representerar olika åsikter, säger vice ambassadör Asaf Segev.

För honom är det viktigt att det finns en förståelse för Israels position. Därför hyllades inlägget och Aleksandra Boscanin bjöds in till ett möte på ambassaden.

– Vi tänkte att det skulle vara en fin gest och det ligger i ambassadens intresse att uppmuntra större förståelse för Israels position. Det är svårt att vara transparent om att stötta Israel som svensk. Med detta i åtanke är det uppenbart att en sådan förstående röst gör det värt för oss att uppmärksamma den.

På mötet kommer Aleksandra personligen tackas för ställningstagandet på Twitter.

– Vi kommer tacka henne för ställningstagandet och självklart tweeten i sig och vad som ligger bakom den. Men förutom det är jag säker på att vi också kommer diskutera Mellanöstern, de bilaterala relationerna mellan våra två länder och ge henne en överblick av Israels position, inklusive områden som innovation, teknologi och vetenskap. Israel är så mycket mer än bara konflikten.

Aleksandra var inte beredd på att få svar från Israels ambassad efter inlägget. Nu ser hon fram emot besöket.

– Tanken med tweeten var att nå ut och försöka nyansera bilden. Det här visar att de har tagit till sig och det känns kul. Jag ser fram emot att få framföra ursäkten personligen och höra hur de upplever Wallströms uttalanden, säger hon.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag